Gezond wandelen in de regen

Gezond wandelen in de regen

Noord-Holland 3 november 2022

Het regent pijpenstelen, maar gewandeld wordt er! Het is een klein groepje vandaag in Zaandam, waarschijnlijk door het weer. Elke week loopt een groep van ongeveer 15 mensen mee met Gezond Natuurwandelen. Onder leiding van een gids – vaak van IVN – wandelt de groep een uur in de natuur. Veelal kwetsbare oudere mensen. Zij hebben veel baat bij het sociale contact, beweging en de helende natuur.

Het weer trotserend wandelen we in regenkleding of met paraplus vanaf Stadsboerderij ZNMC in Zaandam – de oudste kinderboerderij van Nederland – de natuur in. Onze gids is Ronald van Zon, directeur van Stichting Gezond Natuurwandelen én al 20 jaar IVN-Natuurgids in Zuid-Kennemerland. We bewonderen de herfstpracht, de vele gekleurde bladeren en leren hoe het komt dat ze verkleuren. Verkleuren ze eigenlijk wel?

Langs Tiny Forests

De wandeling voert door het park en langs twee Tiny Forests van onder andere IVN. Dit zijn kleine bossen, zo groot als een voetbalveld. Goed voor de biodiversiteit en het tegengaan van wateroverlast. Per ongeluk is een stukje van het bos weggemaaid, maar op dit kale stukje grond is de natuur haar eigen gang gegaan. Hier is een veld van kaardebollen ontstaan, waar insecten heel blij van worden. Het ziet er prachtig uit.

Ruimte voor gesprek

Onderweg komen we zwammen tegen en ontstaat er ruimte voor mooie gesprekken. Eigenlijk stoort het weer helemaal niet. Het heeft wel wat, zo in de regen lopen. Het is rustig buiten, en ook nu is de natuur prachtig, in een soort mistige sfeer. Het is de eerste keer dat ik mee wandel, maar zeker niet de laatste!

Meewandelen?

Wil je zelf meewandelen met Gezond Natuurwandelen of ken je iemand voor wie het wat zou kunnen zijn? Neem dan een kijkje op www.gezondnatuurwandelen.nl.

 

collage gezond natuurwandelen

Deel deze pagina