11.000 kinderen ontdekken groenten in Smikkelweek

11.000 kinderen ontdekken groenten in Smikkelweek

Noord-Holland 8 juli 2021

Om gezond eten onder kinderen te stimuleren start op 12 juli aanstaande de Gezonde Smikkelweek op 121 buitenschoolse opvang locaties (BSO’s) in Noord-Holland. De belangstelling is zo groot, dat maar liefst 11.422 kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar deelnemen. Zij gaan ervaren hoe leuk, leerzaam én lekker het is om met groente aan de slag te gaan.

Een gezonde start in het leven is belangrijk voor ieder kind. Veel kinderopvangorganisaties besteden aandacht aan gezonde voeding en voedingseducatie. Maar om hier concreet, frequent én met plezier voor kinderen mee aan de slag te gaan, dat kan uitdagend zijn. Daarom organiseert de sociale onderneming Spoony, met een subsidie van Jong Leren Eten Noord-Holland, de Gezonde Smikkelweek.

Ontdekkingspakket met groente-activiteiten
In totaal 121 opvanglocaties in de hele provincie ontvangen een pakket waarmee ze zélf 3 gezonde groente-activiteiten kunnen doen in de week van 12 tot en met 16 juli. Dat varieert van het maken van wortel-kwark bolletjes en je eigen ‘topsoep’ met vers geplukte kruiden, tot een zintuigenspel waarbij ze allerlei vreemde groenten gaan ontdekken – van chioggia biet tot paarse wortel.

Zelf koken en spelenderwijs leren
Het unieke van deze aanpak zit hem in de combinatie van zelf koken en spelenderwijs leren met innovatieve eetspelletjes. Hierdoor wordt groenten proeven iets vrolijks en worden kinderen positief gestimuleerd nieuwe smaken te ontdekken. Doordat de activiteiten laagdrempelig en makkelijk zijn en de pakketten alle benodigde ingrediënten bevatten, kunnen pedagogische medewerkers dit eenvoudig zelf oppakken. Alle kinderen krijgen ook een kook/spelpakket mee naar huis om thuis in de vakantie door te gaan met gezond koken en ontdekken!

Prijs voor inspirerend verhaal
De BSO die het meest inspirerend communiceert over haar groenten-avontuur, wint een volledig verzorgd uitje naar een teler. Dit wordt mogelijk gemaakt door de Noord Hollandse streekproductenleverancier ProeVkantoor, die tevens een deel van de inkoop en distributie van de pakketten voor zijn rekening neemt. In het zuidelijk deel van de provincie wordt het pakket geleverd door Van Kekem Fruit.

Werkt dat, zo’n Smikkelweek?
Een onderzoek – uitgevoerd in samenwerking met Louis Bolk Instituut – gaat uitwijzen of dit een effectieve en aantrekkelijke manier is om voedseleducatie en gezond eten in te zetten op een BSO. Gedeputeerde Zaal is alvast razend enthousiast: “Wat een goed initiatief. Het is belangrijk om kinderen al heel vroeg in hun leven kennis te laten maken met verschillende smaken en verse producten. We weten allemaal dat groente en fruit gezond voor ons zijn en toch eten we er over het algemeen te weinig van. Dit is een speelse aanpak om kinderen jong in contact te brengen met de gezonde producten van onze telers. En… jong geleerd is oud gedaan!”.

 Meer informatie? Ga naar  www.spoony.nl/gezondesmikkelweek.

Smikkelweek Spoony 2

Deel deze pagina