Natuurmomentje Walter Swagemakers – Natuurgids IVN Noord-Kennemerland 

Natuurmomentje Walter Swagemakers – Natuurgids IVN Noord-Kennemerland 

IVN’er Walter Swagemakers is groot fan van natuur èn cultuur. Vorig jaar heeft hij de Natuurgidsenopleiding afgerond waarbij hij veel te weten kwam over het mooie duingebied van de Westert en de Bleek, bij Egmond-Binnen. De samenhang tussen cultuurhistorie, landschap, natuurbeheer en de flora en fauna vindt hij bijzonder boeiend. 

“Ik werk al heel lang in de museumwereld en het zal je verbazen hoeveel overeenkomsten er zijn tussen het museumwerk en het beheer van een natuurgebied. In beide gevallen gaat het om het conserveren van wat wij als mensen waardevol vinden en daarvoor wordt enorm veel werk verzet.

Ik heb altijd al interesse gehad in de natuur, maar sinds de Natuurgidsenopleiding kijk ik met andere ogen naar een natuurgebied. Meer vanuit de wisselwerking tussen natuur en cultuurhistorie. Een mooi voorbeeld hiervan is het duingebied van de Westert en de Bleek waar ik tijdens mijn opleiding de dieptestage heb gevolgd. Ik besefte toen pas goed hoeveel diversiteit er te vinden is op zo’n klein postzegeltje. Je vindt in dat duingebied nog sporen terug van oude boerenlandjes waar vroeger groente werd verbouwd. Daarnaast kun je als je goed kijkt de oude structuren van de bleekvelden – waar ooit  linnen werd gebleekt – in het landschap zien.

Door de Natuurgidsenopleiding is ook mijn interesse in bomen aangewakkerd en is mijn kennis daarover flink toegenomen. Nieuw voor mij was dat er een lijst van monumentale bomen bestaat, waarop ook bomen uit het gebied van IVN Noord-Kennemersland staan. Wat ik mooi vind is dat wij als mens een soort van relatie met een specifieke boom aan kunnen gaan. Bijvoorbeeld met de boom die al ons hele leven op het plein in het dorp of stad staat waar we wonen. Dan is die boom onderdeel van ons leven geworden, zowel van het heden als het verleden en willen we hem graag behouden voor de toekomst.

Ik had gisteren een mooi natuurmomentje in het Parnassiapark bij Bergen aan Zee. In het park bevindt zich naast het IVN natuurcentrum Parnassia, de heemtuin die IVN Noord-Kennemerland beheert. Dit verborgen pareltje is verdeeld in een kalkarm en een kalkrijk stuk; er zijn daardoor wel meer dan 200 plantensoorten te vinden. Ik stond daar na afloop van de vergadering te kijken naar de paddenpoel. Het was nog vroeg en het was een beetje mistig. Ineens brak de zon door en de kleuren van de ratelaars, rietorchissen en gele lissen knalden eruit!” 
natuurmomentje Walter

Deel deze pagina