Natuurmomentje Titia Klok-Otten, natuurgids IVN Texel

Natuurmomentje Titia Klok-Otten, natuurgids IVN Texel

Titia Klok-Otten is sinds 2000 IVN-gids op Texel. Jarenlang was ze actief als coördinator van de jeugdwerkgroep op Texel. Die bestond uit de Struners, voor kinderen van groep 5-6 en de Skarrelaars voor kinderen van groep 7-8. Ook haar eigen kinderen gingen naar de Struners en Skarrelaars.

Als je op Texel woont zijn natuurmomentjes natuurlijk niet ver weg. Titia woont met haar gezin in een huis met veel ramen en een mooi uitzicht. Vanuit een luie stoel zien ze dan ook vele vogels voorbij komen, van meeuwen en ooievaars tot lepelaars en rode wouwen. Tijdens de tuinvogeltelling bijvoorbeeld zijn het bij hen ook vooral meeuwen en roofvogels die ze tellen, in plaats van de vogels uit de top 10! Ook nu we elkaar spreken onderbreekt ze het gesprek ineens en zegt: “Wat vliegt daar nou? Oh, een lepelaar, hij zit nu in de sloot aan de overkant!”

De tuin achter hun huis heeft een vijver, waar alweer salamanders en kikkerdril te vinden is. En sinds een aantal jaar laten ze een gedeelte van de tuin verwilderen, ze maaien het stuk gras nog maar 1 à 2 keer per jaar. Ook dat geeft bijzondere waarnemingen. Tussen het gras kwamen langzaamaan steeds meer bloemen en daar komen natuurlijk allerlei insecten op af. Deze zomer vonden ze daardoor ineens wel 20 wespspinnen op dat stukje grond.
“Wat een mooie spin is dat!”

wespspin_Texel_2020Afgelopen jaar toen corona uitbrak en de eerste lockdown werd afgekondigd viel het eiland stil en veranderde ook de tijd waarop ze als gezin altijd op zondag naar de kerk gingen. Dat werd een uurtje later en Titia stelde voor om dat vroege uurtje op de zondag te gebruiken om te gaan wandelen. Sinds vorig jaar wandelen ze daarom iedere vroege zondagochtend ergens op Texel met het hele gezin. Ze maken dan van alles mee. En het is een bijzonder moment geworden van de week voor het hele gezin waarin ze zich extra bewust zijn van de natuur om hen heen.

“Afgelopen vorstperiode toen er ook sneeuw lag op Texel liepen we bijvoorbeeld over het groene pad bij de Hors, dit pad is alleen toegankelijk in de winter, buiten het broedseizoen. Er vlogen die ochtend wel 25 houtsnippen op, ze zaten overal. Dat was zo bijzonder. Ook kwamen we een muis tegen die aan een doorn was gespiesd. Dat was erg indrukwekkend. Zoiets doet een klapekster, maar die konden we, ook na flink speuren, helaas niet vinden.
De laatste tijd maken we veel zondagochtend wandelingen op het strand. We nemen dan twee plastic zakken mee, één voor de vondsten en één voor het afval. Helaas is de zak met het afval altijd veel voller dan de zak voor de bijzondere vondsten.”
Een van haar dochters is vooral op zoek naar stenen die ochtenden, ze studeert archeologie en vond een keer een steen die mogelijk uit het neolithicum komt, al bleek dat na onderzoek moeilijk te vast te stellen. Dat had Titia zelf nooit kunnen achterhalen of geweten. Daarmee is de cirkel rond: eerst leerde Titia haar kinderen over de natuur en nu leert zij van hen!

Wil je ook vrijwilliger worden bij IVN?

Bij IVN zijn ongeveer 10.000 vrijwilligers actief. Onze vrijwilligers maken mensen bewust van de waarde van natuur en het belang van duurzaamheid. Zij organiseren heel veel activiteiten in en over de (plaatselijke) natuur. Denk aan excursies door natuurgebieden, vergroening van straten en buurten, lezingen over biodiversiteit, cursussen over planten en dieren, opleidingen tot IVN Natuurgids, natuurlessen voor het basisonderwijs, slootjesactiviteiten voor kinderen, paddenstoelenactiviteiten en nog veel meer.

Lijkt het je leuk om vrijwilliger bij IVN te worden? 

Ja, ik wil meer informatie over vrijwilliger worden 

Deel deze pagina