Natuurmomentje Ramona Falkenreck – IVN Amsterdam

Natuurmomentje Ramona Falkenreck – IVN Amsterdam

Ramona is nu ongeveer 2 jaar lid van IVN Amsterdam, maar lang daarvoor begon haar liefde voor de natuur. Als geboren en getogen Amsterdamse ontstond haar liefde voor beestjes en in het bijzonder voor vogels, toen ze 10 jaar oud was, ergens op vakantie op de Veluwe. Ze zag een groepje mooi gekleurde vogeltjes, werd nieuwsgierig en wilde weten welke vogeltjes dat waren. Een paar dagen later in Nationaal Park de Hoge Veluwe kocht ze als meisje een zakgids over vogels en kon haar vogeltjes op naam gaan brengen. Een wereld ging voor haar open en die wereld staat nog steeds open.

Nu maakt ze vooral foto’s van haar natuurmomentjes. Haar directe omgeving in Amsterdam en daarbuiten is een grote inspiratiebron. Zo ging ze recent naar het Spanderswoud in Hilversum om een bosuil te zoeken die een vriendin van haar daar eerder had ontdekt:

“Op een iets sombere herfstdag loop ik door het bos. De herfst is mijn favoriete seizoen. Vochtig door lichte motregen ruikt de aarde, de blaadjes en het mos nog sterker. Een heerlijke bosgeur vult mijn neus. Afgewisseld met dennengeur en.. paddenstoelen.
Paddenstoelen zijn voor mij de bloemen van de herfst. Ze zijn er in zo veel maten, kleuren en vormen. Soms wel het formaat van een bord en soms net zo klein als mos. Zo loop ik vaak met mijn camera door het bos. Echt ver kom ik niet. Om de paar meter is er wel weer iets moois te ontdekken dat het de moeite waard maakt om even voor in de blubber te gaan zitten.

Ik kom uit op een breed pad en dan ineens zie ik hem. Op ongeveer driekwart van de boom zit hij in een groot gat. Gelukkig ben ik al een geoefend vogelaar en kost het me niet veel moeite om hem te ontdekken. Een bosuil. Hij (of zij) heeft een prachtige roestbruine kleur. Een mooi beeld tussen de gekleurde herfstblaadjes.

Bosuil_Ramona_Falkenreck_natuurfotografiefoto Ramona Falkenreck

Daar zit hij dan zo ontspannen en rustig als het maar kan. Hij doet een heerlijk middagdutje. Immers is de dag voor hem nacht. Er lopen veel mensen langs onder de boom. Mensen met honden of al telefonerend met hun mobieltjes. Ze hebben geen idee van de schoonheid die recht boven ze zit. Te druk met hun chaotische leven. En onze uil… die trekt zich er totaal niks van aan. Hij laat alles aan zich voorbij gaan en blijft in totale kalmte zitten soezen in de boom. Met een grote glimlach aanschouw ik het tafereel. Zou hij merken dat ik hem sta te bewonderen? Zie ik het nu goed of gaat zijn oog even open? Misschien toch niet. Wat ik zeker weet is dat ik volop geniet van deze prachtige ontmoeting!”

Ook toen de corona-pandemie begon en haar werk op het buurthuis helemaal stil kwam te liggen, trok ze er op uit met haar camera. In plaats van naar haar werk te gaan stond ze vroeg op om naar het park te gaan en vast te leggen wat daar gebeurde. Ze zag de dauw die ‘s ochtends vroeg nog op de planten zat en genoot ervan om al dat moois vast te leggen.  “Als alles in chaos verkeert, trek ik me terug in de natuur. De natuur gaat altijd door. Met groeien, bloeien, ontwikkelen, loslaten, sterven en uiteindelijk weer opnieuw tot leven komen. De natuur maakt zich niet druk en heeft geen haast. Zo mooi en inspirerend.”

bloempje_dauw_Ramona_Falkenreck_natuurfotografieBij IVN Amsterdam organiseert ze zogenaamde fotowandelingen. Ze neemt groepjes mensen mee naar een park in de buurt en gaat 2 uur lang samen met hen foto’s maken van wat er allemaal aan moois te zien is. Haar belangrijkste drijfveer is de schoonheid van de natuur vast te leggen om te kunnen delen met anderen. Om andere mensen te laten zien hoe mooi de dingen zijn waar ze vaak gedachteloos aan voorbij lopen.

Ze deelt haar foto’s op social media, wil je haar volgen kijk dan op haar instagramaccount: ramona_falkenreck of facebook: natuurfotoFalk

Wil je ook vrijwilliger worden bij IVN?

Bij IVN zijn ongeveer 10.000 vrijwilligers actief. Onze vrijwilligers maken mensen bewust van de waarde van natuur en het belang van duurzaamheid. Zij organiseren heel veel activiteiten in en over de (plaatselijke) natuur. Denk aan excursies door natuurgebieden, vergroening van straten en buurten, lezingen over biodiversiteit, cursussen over planten en dieren, opleidingen tot IVN Natuurgids, natuurlessen voor het basisonderwijs, slootjesactiviteiten voor kinderen, paddenstoelenactiviteiten en nog veel meer.

Lijkt het je leuk om vrijwilliger bij IVN te worden? 

Ja, ik wil meer informatie over vrijwilliger worden 

Deel deze pagina