Natuurmomentje Paul de Dooij- Natuur in de stad

Natuurmomentje Paul de Dooij- Natuur in de stad

IVN’er Paul groeide als zoon van een boswachter op midden in de natuur. Tegenwoordig woont hij in het dichtbevolkte Amsterdam waar hij veel bezig is met stadsnatuur. Natuurmomentjes beleeft hij dan ook het liefst samen met mensen die in hun eigen buurt een stukje prachtige natuur creëren. 

“Ik ben de zoon van een boswachter, dus de natuur zit letterlijk diepgeworteld bij mij. Ik groeide op in de Brabantse bossen, dat voelde als kind eigenlijk als één grote natuurlijke speeltuin. Na mijn studie Bos- en Natuurbeheer in Wageningen verhuisde ik zes jaar geleden naar Amsterdam. Je zou het met mijn achtergrond misschien niet direct verwachten, maar ik ben echt een groot liefhebber van de stad en de sociale dynamiek die daarbij hoort. Ik had wel meteen het idee om iets met natuur in de stad te doen. Bij IVN Amsterdam waren ze op zoek naar een nieuwe voorzitter, dat leek mij wel wat! Samen met andere IVN’ers heb ik allerlei leuke activiteiten en evenementen georganiseerd, zoals de Slootjesdag in het Vondelpark. Het is ieder jaar een feest als honderden stadskinderen in de slootjes bij de koeienweide allerlei waterbeestjes vangen. 

Ik had laatst een mooi natuurmomentje tijdens een bezoekje aan de initiatiefnemers van een vlinder idylle bij het sportpark in Watergraafsmeer. Aan de randen van de sportvelden hebben ze prachtige bloemstroken aangelegd. Als je daar aankomt zie je een kleurrijke bloemenzee waar het zoemt van de bijen en vlinders. Heel uniek, want zoveel leven zie je normaal niet bij sportvelden. En het allermooist vind ik de drive van de initiatiefnemers om deze natuurlijke plek te creëren en te beheren. Zij laten daarmee ook de ‘gewone’ Amsterdammer zien wat voor enorme biodiversiteit de stad heeft. 

Ik doe veel met groene initiatieven in de stad, zoals de realisatie van Tiny Forests die IVN aanlegt met bewoners en scholen. Dit soort mini natuurgebiedjes zijn niet alleen goed voor de natuur zelf, maar ook voor mensen. Ik zie groen als middel voor een leefbare stad, omdat het bijdraagt aan de gezondheid en saamhorigheid van mensen. Die maatschappelijke kant van natuur vind ik heel boeiend. 

Voorlopig zit ik dus nog wel op mijn plek in de stad. Maar ooit wil ik weer -net als in mijn jeugd- dichter bij de ‘wilde’ natuur gaan leven, en dan het liefst in de tropen. Iedere keer als ik tijdens een reis de jungle bezoek vind ik de natuur zo overweldigend mooi en divers. Mijn droom is om een backpackers guesthouse te beginnen in Paramaribo en me inzetten voor duurzaam ecotoerisme in Suriname, zodat de prachtige natuur daar behouden wordt voor de toekomst.” 

Wil je ook vrijwilliger worden bij IVN?

Bij IVN zijn ongeveer 10.000 vrijwilligers actief. Onze vrijwilligers maken mensen bewust van de waarde van natuur en het belang van duurzaamheid. Zij organiseren heel veel activiteiten in en over de (plaatselijke) natuur. Denk aan excursies door natuurgebieden, vergroening van straten en buurten, lezingen over biodiversiteit, cursussen over planten en dieren, opleidingen tot IVN Natuurgids, natuurlessen voor het basisonderwijs, slootjesactiviteiten voor kinderen, paddenstoelenactiviteiten en nog veel meer.

Lijkt het je leuk om vrijwilliger bij IVN te worden? 

Ja, ik wil meer informatie over vrijwilliger worden 

Foto: Vlinder idylle Watergraafsmeer

natuurmomentje paul vlinderidylle

Deel deze pagina