Natuurmomentje Joke Pruis – Natuur als verbinder

Natuurmomentje Joke Pruis – Natuur als verbinder

Joke is sinds een paar jaar IVN’er, maar ze houdt al van de natuur zolang ze zich kan heugen. “Als kind groeide ik op in een bovenwoning in Haarlem, maar had het geluk dat daar vlakbij natuur was. Ik stak de straat over en dan stond ik in de weilanden, die stonden zomers vol met bloemen. Ik ging meestal samen met vriendjes, bijvoorbeeld slootjes springen en kikkers vangen of spelen in de hopen gemaaid gras. Ik was eigenlijk altijd buiten en als ik niet buiten was dan zat ik uit het raam te kijken met een verrekijker naar voorbijvliegende vogels.” 

Een paar jaar terug werd het tijd om weer meer met haar natuurliefde te doen. “Na het uitvliegen van de kinderen was het tijd om mijn dagen anders in te vullen. Ik had lange tijd op een verkeerd spoor gezeten en dan helpt het om dingen te doen die je als kind leuk vond. Dat waren bij mij tekenen, schrijven en natuur, dus ik besloot de natuurgidsenopleiding bij IVN te doen.” 

Ze twijfelde wel even of natuurgids echt bij haar zou passen. “Ik ben best verlegen en sta niet graag voor een groep. Maar het is leuk om te merken dat je hier je eigen draai aan kunt geven. Ik ga nu altijd samen met een vaste partnergids op pad. Zij heet dan iedereen welkom, maar zodra ik onderweg iets bijzonders zie begin ik spontaan te vertellen en word ik helemaal enthousiast. Ik kan eigenlijk wel zeggen dat ik door de natuurgidsenopleiding een beetje van mijn verlegenheid afgekomen ben en wat vaker op de voorgrond treedt. Dit is gegroeid door met gelijkgestemde mensen om te gaan, met de natuur als gezamenlijke passie. De natuur ligt zo dicht bij mij dat ik het inmiddels makkelijk vind om hierover te vertellen. En onverwachtse gebeurtenissen in de natuur helpen hier ook bij, een excursie is nooit hetzelfde.” 

Omdat ze ook een passie heeft voor schrijven was Joke een tijd lang secretaris van de afdeling Noord-Kennemerland. En sinds vorig jaar heeft ze een natuurblog in het leven geroepen waarin zij en andere IVN’ers persoonlijke verhalen over de natuur delen. “Ik ben hiermee gestart toen iedereen vanwege corona thuis moest zitten. Het is leuk om mensen te inspireren over de kleine dingen in de natuur, vaak dichtbij huis. Ik heb zelf bijvoorbeeld het park bij mij om de hoek veel beter leren kennen doordat ik veel thuis was en hier dagelijks een wandeling ging maken. Je ziet dat de natuur verbindend kan werken. Ik heb zoveel leuke gesprekjes over de natuur gehad in corona-tijd. Dan stond ik bijvoorbeeld even te kijken naar een boom en dan vroegen mensen me waar ik naar keek. Het lijkt wel of mensen er meer aandacht voor hebben in deze tijd.” 

Eén van de leukste ontmoetingen had ze nadat ze een online oproepje zag van een hobbyfotograaf die graag een keer ransuilen wilde fotograferen. “Ik ken een boom waar vaak ransuilen in zitten, dus ik heb meteen gereageerd. Daarna kwam er nog een reactie van een mevrouw die ook wel mee wilde. We spraken af en gingen met z’n drieën naar de plek. Het werd een beetje een spontane IVN-excursie en gelukkig vonden we de ransuilen. Ze vonden het prachtig om de uilen te zien en ik hoorde later dat de fotograaf ook weer anderen heeft meegenomen naar de ‘uilen-plek’. 

Ondanks deze mooie ‘spontane’ ontmoetingen kan Joke niet wachten om weer met groepen en andere IVN’ers op pad te gaan en activiteiten te organiseren. “Ik zit altijd vol ideeën en zie veel kansen om mensen met natuur in contact te brengen. We werken momenteel met een groepje aan plannen om een kleinschalige corona-proof Slootjesdag te houden in het voorjaar, zodat kinderen kunnen ontdekken wat voor waterdiertjes er allemaal leven in de sloot.” 

uilenboom

Wil je ook vrijwilliger worden bij IVN?

Bij IVN zijn ongeveer 10.000 vrijwilligers actief. Onze vrijwilligers maken mensen bewust van de waarde van natuur en het belang van duurzaamheid. Zij organiseren heel veel activiteiten in en over de (plaatselijke) natuur. Denk aan excursies door natuurgebieden, vergroening van straten en buurten, lezingen over biodiversiteit, cursussen over planten en dieren, opleidingen tot IVN Natuurgids, natuurlessen voor het basisonderwijs, slootjesactiviteiten voor kinderen, paddenstoelenactiviteiten en nog veel meer.

Lijkt het je leuk om vrijwilliger bij IVN te worden? 

Ja, ik wil meer informatie over vrijwilliger worden 

Deel deze pagina