Natuurmomentje Jeltje Feenstra- Natuurgids IVN Midden-Kennemerland

Natuurmomentje Jeltje Feenstra- Natuurgids IVN Midden-Kennemerland

Door als natuurgids met mensen op pad te gaan en ze te leren ècht te kijken hoopt Jeltje dat mensen een persoonlijke relatie aangaan met de natuur in hun omgeving. Zelf verwondert ze zich dagelijks over alles wat leeft. Door de Corona-maatregelen brengt ze momenteel veel tijd rondom haar huis door, gelukkig is ook daar van alles te beleven.

“Een leuk moment was toen we recent meerdere gierzwaluwkasten bij ons huis gingen ophangen. Omdat wij in een rijtjeshuis wonen midden in een wijk is dit een opvallend gezicht. Gierzwaluwen leven in groepen, dus de hele gevel hangt er vol mee. Sinds de kasten hangen stoppen er regelmatig mensen die verwonderd omhoogkijken en vragen waarvoor dit is. Zo leuk om ook in deze tijd met mensen te praten over de natuur en het bijzondere leven van gierzwaluwen.

Gierzwaluwkasten natuurmomentje

En verder heb ik laatst in de boom in onze tuin een zakdrager gevonden. Dit zijn vlinderlarfjes, met een kwetsbaar lijfje. Om zichzelf te beschermen bouwt een zakdrager een huisje om zich heen, fantastisch toch? Je hebt verschillende soorten, sommigen bouwen een huisje van takjes, anderen van korstmossen. Dit was de sigaarzakdrager, die lijkt op boomknopje. Als je dat voor het eerst ziet dan denk je dus: daar wandelt een boomknopje, dat kan toch niet?! En dat leeft dus gewoon in mijn eigen tuin!

Dat is ook precies wat ik mensen wil meegeven. Natuur is overal en altijd, je moet er alleen voor open staan. Zo mochten we vanuit IVN afgelopen winter kinderen van de Montessorischool iets vertellen over waterleven in de winter. Het was natuurlijk heel koud en toch besloten we om met schepnetjes aan de slag te gaan bij de vijvers. We verwachtten weinig leven te vinden, dus ik stond versteld toen we zomaar twintig kokerjuffers uit het water haalden! Die bouwen ter bescherming -net als zakdragers- een huisje om zich heen van riet en takjes. Door mijn enthousiasme werden de kinderen ook helemaal blij. We pakten de microscoop erbij om de beestjes beter te bekijken en er ontstond onverwachts een lesje over het leven van de kokerjuffer. Zo zie je maar, door de verrassing toe te staan gebeuren en zoveel mooie dingen. Dat maakt mij echt gelukkig!”

Accepteer cookies

Bekijk alle Natuurmomentjes 

Wil je ook vrijwilliger worden bij IVN?

Bij IVN zijn ongeveer 10.000 vrijwilligers actief. Onze vrijwilligers maken mensen bewust van de waarde van natuur en het belang van duurzaamheid. Zij organiseren heel veel activiteiten in en over de (plaatselijke) natuur. Denk aan excursies door natuurgebieden, vergroening van straten en buurten, lezingen over biodiversiteit, cursussen over planten en dieren, opleidingen tot IVN Natuurgids, natuurlessen voor het basisonderwijs, slootjesactiviteiten voor kinderen, paddenstoelenactiviteiten en nog veel meer.

Lijkt het je leuk om vrijwilliger bij IVN te worden? 

Ja, ik wil meer informatie over vrijwilliger worden 

Deel deze pagina