Natuurmomentje Jacky Wetzels – Natuur lokaal en globaal

Natuurmomentje Jacky Wetzels – Natuur lokaal en globaal

Het is ‘Outdoor Office Day’ op de dag dat we afspreken. Jacky stelt voor om daarom in de Hortus Botanicus af te spreken. Die is net weer na lange tijd open en natuurlijk de perfecte plek om het over natuurmomentjes te hebben. Bij de ingang staat ze te wachten met vrolijke glimlach en een boswachtershoed –inclusief speld met insect. We gaan onder de steeneik op het terras zitten, met op de achtergrond de kassen met tropische planten. “Zie je de kleuren van die bloemen daar binnen? Prachtig he!” 

Op de vraag waar haar liefde voor natuur vandaan komt brandt ze direct los: “Ik kom uit de Achterhoek en groeide op in een grote familie. Ik ging vaak op mijn fietsje naar oma en dan zei ik tegen haar dat ik naar huis zou gaan terwijl mijn moeder dacht dat ik nog bij oma was. Maar in plaats van direct naar huis te gaan, ging ik juist heerlijk alleen op avontuur. Ik struinde in mijn eentje door de bossen, de weilanden en langs de sloten. Heerlijk, die tijd voor mezelf en ik was totaal vertrouwd in de natuur. Ik voelde me ook helemaal niet alleen door alle ontmoetingen met dieren en planten die ik onderweg tegenkwam. Ik heb inmiddels op allerlei plekken binnen en buiten Nederland gewoond, maar mijn favoriete plek is nog steeds daar in de Achterhoek.” (zie foto onderaan). 

Die liefde voor natuur en de missie om die te beschermen is altijd gebleven en Jacky heeft zich hiervoor op allerlei manier ingezet. “Tijdens mijn studie politicologie heb ik bij de VN in Genève gewerkt aan het Biotrade-akkoord. Dit gaat over hoe de handel van natuurlijke grondstoffen -veelal in tropische landen- beter gereguleerd en waar nodig tegen gegaan kan worden. Inmiddels is dit door 185 lidstaten getekend. De meest bijzondere ervaring hierbij was dat ik oog in oog stond met een Indiaan die woedend was op de Westerse wereld. Ook hij tekende het akkoord, .”

Jacky is van mening dat zowel op grote als op kleine schaal acties op het gebied van natuurbehoud en -ontwikkeling nodig zijn. “We zijn in kleine stapjes in de huidige situatie beland en nu zijn er kleine stapjes nodig om er weer uit te komen. Toen ik hoorde dat IVN Amsterdam een nieuwe voorzitter zocht was ik dan ook meteen enthousiast, ik wil graag lokaal iets doen. Ik vind het heel leuk om samen met andere IVN’ers natuur en mensen met elkaar te verbinden. Het is daarbij belangrijk om zowel het lokale als het globale verhaal te vertellen. We zijn bijvoorbeeld bezig met een buurtproject waarbij we een wormenhotel ontwikkelen. Daarbij vertellen we dan ook direct dat het bodemleven op de hele aarde van levensbelang is. Zo laten we de samenhang in de natuur zien en creëren we hopelijk respect.”

Haar enthousiasme werkt aanstekelijk bij de mensen om haar heen. “Ik heb allerlei planten in en rondom mijn huis in Amsterdam. De buren zagen mij hiermee bezig en inmiddels doen veel van hen zelf ook mee. Dit werkt heel verbindend, we wisselen stekjes uit en langzaam wordt de buurt steeds groener.” 

Jacky zit vol met plannen voor de toekomst. “Ik zie veel kansen voor de stadsnatuur in Amsterdam. Er leven zoveel verschillende dieren en planten in deze stad, dat mogen er van mij nog veel meer worden. Geweldig om hier samen met andere mensen aan bij te dragen. En ik droom ervan om ooit een bos te planten in de Achterhoek. Wie weet samen met een groep IVN’ers daar!” 

Jacky haar favoriete plek in de Achterhoek: 

Favoriete plek jacky

Wil je ook vrijwilliger worden bij IVN?

Bij IVN zijn ongeveer 10.000 vrijwilligers actief. Onze vrijwilligers maken mensen bewust van de waarde van natuur en het belang van duurzaamheid. Zij organiseren heel veel activiteiten in en over de (plaatselijke) natuur. Denk aan excursies door natuurgebieden, vergroening van straten en buurten, lezingen over biodiversiteit, cursussen over planten en dieren, opleidingen tot IVN Natuurgids, natuurlessen voor het basisonderwijs, slootjesactiviteiten voor kinderen, paddenstoelenactiviteiten en nog veel meer.

Lijkt het je leuk om vrijwilliger bij IVN te worden? 

Ja, ik wil meer informatie over vrijwilliger worden 

Deel deze pagina