Natuurmomentje Hans Welbers-Natuurgids IVN Midden-Kennemerland

Natuurmomentje Hans Welbers-Natuurgids IVN Midden-Kennemerland

IVN-er Hans Welbers heeft een groot hart voor alles wat kleiner is dan hemzelf. Hij is vaak met natuur bezig, door Corona-maatregelen momenteel veel alleen. Maar eigenlijk gaat hij graag op pad met mensen, en dan het allerliefst met kinderen. 

“Ik heb altijd met computers gewerkt, maar sinds ik gepensioneerd ben kan ik veel meer doen met mijn grote passie natuur. Als vrijwilliger kom ik bijvoorbeeld iedere week in de eendenkooi bij Uitgeest die in beheer is bij Landschap Noord-Holland. Vroeger werden hier eenden gevangen voor de bout, maar nu niet meer. Er staan nu veel broedkorven en als je geluk hebt zie je in het voorjaar de kuikens eruit plonzen, hun moeder achterna het water in.

Normaal doen we het beheer van de eendenkooi met een groepje en soms geven we excursies, maar momenteel ga ik alleen. Het is fijn om dichtbij zo’n mooi stukje natuur te hebben. Je loopt er naartoe vanuit het dorp door de bloeiende velden en dan doemt er ineens zo’n bosgebiedje op met in het midden een waterplas, dat is prachtig! Een voorrecht om er te mogen komen. Maar ik mis het wel hoor, samen met andere mensen de natuur in gaan. 

Het allerleukst vind ik met kinderen op pad gaan en met hen de natuur te ontdekken. Ik werk bijvoorbeeld in de schooltuinen en ik doe altijd mee met slootjesdagen. Het is zo mooi dat kinderen dan eens verder kijken dan hun computerscherm en lekker naar buiten gaan. Vooral zo’n sloot is bijzonder voor kinderen, ze zijn heel nieuwsgierig naar wat er allemaal leeft. En ook in de bodem is natuurlijk van alles te vinden, pissebedden, duizendpoten, wormen, noem maar op. En je ziet dat kinderen helemaal niet bang zijn als je er op jonge leeftijd mee begint! 

Een leuk natuurmomentje was toen mijn kleinzoon hier laatst was. We vonden in de hoek van de tuin een nestje met allemaal baby kruisspinnetjes, die zijn geel en maar een paar millimeter groot. Ze zitten in een soort balletje met zijn allen bij elkaar, het krioelt ervan. Mijn kleinzoon ging elke keer kijken hoe het zich ontwikkelde. Het nestje ging steeds verder open en er kwamen meer en meer spinnetjes naar buiten, een mooi gezicht. En om die verwondering bij mijn kleinzoon te zien, daar geniet ik nog het meest van!” 

Spin nest

Bekijk alle Natuurmomentjes 
 

Wil je ook vrijwilliger worden bij IVN?

Bij IVN zijn ongeveer 10.000 vrijwilligers actief. Onze vrijwilligers maken mensen bewust van de waarde van natuur en het belang van duurzaamheid. Zij organiseren heel veel activiteiten in en over de (plaatselijke) natuur. Denk aan excursies door natuurgebieden, vergroening van straten en buurten, lezingen over biodiversiteit, cursussen over planten en dieren, opleidingen tot IVN Natuurgids, natuurlessen voor het basisonderwijs, slootjesactiviteiten voor kinderen, paddenstoelenactiviteiten en nog veel meer.

Lijkt het je leuk om vrijwilliger bij IVN te worden? 

Ja, ik wil meer informatie over vrijwilliger worden 

Deel deze pagina