Aanmelden Lezing én fietstocht Bert Maes over inheemse bomen (24 en 25 juni)

Natuurmomentje Bert de Boer natuurgids IVN Texel

“Het mooie van de natuur is: je beantwoordt één vraag en komt met 10 vragen terug. Ik weiger om me te specialiseren, dan richt je je op één ding en vergeet je de rest.”

Bert de Boer is sinds 2010 natuurgids op Texel en haalt veel van zijn natuurmomentjes uit het gidswerk en cursussen geven voor IVN Texel. De verwondering bij anderen, daar kan hij enorm van genieten. Door corona viel dat weg. Toen hij twee jaar geleden met pensioen ging dacht hij veel te kunnen blijven doen voor IVN en de natuur op Texel. Dat liep anders, het werd stil op Texel en dat vond hij best lastig. Het werden natuurmomentjes alleen of met z’n tweeën. Je kon ineens op het strand lopen zonder iemand tegen te komen, “dat was heel on-Texels, maar ook heerlijk en bijzonder”. Hij besloot om samen met zijn vrouw in etappes het hele Noordzeestrand van het zuidelijkste tot aan het noordelijkste puntje af te lopen. Vanaf de Hors/Mokbaai tot voorbij de vuurtoren.

“Je hebt al je favoriete stukken strand waar je vaker komt, maar nu liepen we het helemaal af en zie je het strand veranderen qua breedte maar ook in de dingen die je er vindt. Zo vind je bepaalde schelpen op bepaalde stukken strand. In januari/februari is het de tijd dat er roggen- en haaien ei kapsels aanspoelen. Ik vond een mooi roggen ei kapsel. Als je niet weet wat het precies is kan je je vondst indienen bij Ecomare en helpen zij je met determineren. Het bleek een zeldzaam roggen-ei kapsel te zijn van een blonde rog, dat nog maar een paar keer eerder was gevonden op Texel. De naam is voor mij dan niet zo belangrijk, maar ik geniet er enorm van als ik zoiets vind.”

eikapsel_blonde_rogEi kapsel blonde rog gevonden op Texel

 “Maar als ik eerlijk ben zijn mijn leukste natuurmomentjes de momenten die ik via de natuurgidsenopleiding beleefde en later als organisator van de natuurgidsenopleiding. Ik vind het zo mooi om de verschillende invalshoeken te zien waarmee mensen naar de natuur kijken of deze beleven. Dat is grandioos. De natuurgidsenopleiding heeft mij persoonlijk vooral geleerd om de natuur te beleven. Hoofd, hart en handen, dat was wel een eyeopener voor mij.”

Bert is na zijn natuurgidsenopleiding lid geworden van het bestuur van IVN Texel, waarvan 8,5 jaar als voorzitter. Dat was een hele leuke tijd. “Het is vooral veel dingen bedenken die je kan doen en proberen te komen met iets fris en fruitigs, buiten het vaste patroon.”

“De natuurmomentjes die de cursisten me gaven van de laatste natuurgidsen opleiding waren onvergetelijk. Het is zo mooi om de verwondering te zien bij anderen, ik vind dat spannend en leuk. Zo was er bijvoorbeeld iemand die tijdens een excursie een schelp vond en dat bleek een fossiele schelp te zijn van z’n 150 duizend jaar oud. Diegene werd er stil van en ik met haar. Of iemand die een zeenaald had gevonden en niet wist wat het was. Diegene was zo blij dat ze haar vondst op naam kon brengen: ‘dat is nou precies de reden dat ik de natuurgidsen opleiding ben gaan doen’. Hun blijdschap is dan ook mijn blijdschap.”

Wil je ook vrijwilliger worden bij IVN?

Bij IVN zijn ongeveer 10.000 vrijwilligers actief. Onze vrijwilligers maken mensen bewust van de waarde van natuur en het belang van duurzaamheid. Zij organiseren heel veel activiteiten in en over de (plaatselijke) natuur. Denk aan excursies door natuurgebieden, vergroening van straten en buurten, lezingen over biodiversiteit, cursussen over planten en dieren, opleidingen tot IVN Natuurgids, natuurlessen voor het basisonderwijs, slootjesactiviteiten voor kinderen, paddenstoelenactiviteiten en nog veel meer.

Lijkt het je leuk om vrijwilliger bij IVN te worden? 

Ja, ik wil meer informatie over vrijwilliger worden 

Deel deze pagina