Natuurmomentje Anne Ras – Natuurgids Zuid-Kennemerland

Natuurmomentje Anne Ras – Natuurgids Zuid-Kennemerland

Het zijn gekke tijden door alle beperkingen rondom de bestrijding van het coronavirus. De waarde van de natuur wordt voor veel mensen extra voelbaar en zichtbaar, ook voor IVN’ers, zo ook voor Anne Ras.

Heb je de afgelopen weken magische of bijzonder momenten beleefd ergens buiten of in de natuur?

Door de beperkingen merk ik dat ik meer mijn eigen buurt ga verkennen en als een ‘toerist’ door mijn eigen buurt loop, zo ontdek ik nieuwe groene plekjes waarvan ik het bestaan niet wist en raak soms zelfs even verdwaald!
Daarnaast ontdek ik nu zoveel thuis ben ineens de vogels om en rond ons bescheiden tuintje, er komt aldoor een koolmeesje, dat was me niet eerder opgevallen, het maakt me blij dat dat allemaal wel gewoon doorgaat.

In mijn kleine tuin, van 2 bij 9 meter, werd ik heel blij van de plantjes van vorig jaar in een pot die ineens nog weer verder bleken te groeien en de bloeiende viooltjes, maar ik kwam ook ineens een rups tegen die ik niet kende, allemaal kleine momentjes die me gelukkig maken.

verticale_tuin_natuurmomentjeKan je je een magisch of bijzonder moment herinneren de afgelopen jaren?

Ik ben schoolgids bij NP Kennemerduinen en doe daar het programma voor de allerkleinsten, kinderen van 5-6 jaar. Er kwam een klas met allemaal kleine kindjes en tussen hen was een meisje met rode ogen van het huilen. Ze vond natuur eng, de duinen waren eng en daarom was ze aldoor in tranen. Ik mocht haar handje vasthouden en we liepen samen wat op, ik  vertelde haar dat de uilen nu sliepen, dat de vossen ons al van verre zouden horen aankomen omdat we zoveel lawaai maken met alle kinderen en dat er daarom nu niet iets engs kon gebeuren. Het meisje werd langzaamaan losser en op het eind kwam ze naar me toe en zei: “In t  begin was ik verdrietig, maar nu ben ik blij!”
Voor dit soort momenten doe ik het, het maakt me blij een kind meer vertrouwen te hebben kunnen geven om in de natuur te zijn!

Bekijk alle Natuurmomentjes 

Wil je ook vrijwilliger worden bij IVN?

Bij IVN zijn ongeveer 10.000 vrijwilligers actief. Onze vrijwilligers maken mensen bewust van de waarde van natuur en het belang van duurzaamheid. Zij organiseren heel veel activiteiten in en over de (plaatselijke) natuur. Denk aan excursies door natuurgebieden, vergroening van straten en buurten, lezingen over biodiversiteit, cursussen over planten en dieren, opleidingen tot IVN Natuurgids, natuurlessen voor het basisonderwijs, slootjesactiviteiten voor kinderen, paddenstoelenactiviteiten en nog veel meer.

Lijkt het je leuk om vrijwilliger bij IVN te worden? 

Ja, ik wil meer informatie over vrijwilliger worden 

Deel deze pagina