Bomen planten met Plan Boom

 

Uitdeelactie door lokale vrijwilligersgroepen

Planten in straten, wijken en buurten

Met Plan Boom gaan we niet alleen aan de slag in het buitgebied, we organiseren ook een uitdeelactie aan bewoners van Brabantse steden en dorpen. Deze uitdeelactie is speciaal opgezet voor natuurorganisaties, waarbij zij lokaal boompjes kunnen uitdelen aan geïnteresseerde bewoners. Zo zorgen we samen voor meer groen in onze steden en buurten. Daarnaast is het een geweldige kans om meer inwoners kennis te laten met de natuurorganisatie.

Doe met ons mee

Volg het onderstaande stappenplan om mee te doen:

Stap Actie

1.

Enthousiasmeer vrijwilligers in jouw groep voor deze uitdeelactie

2.

Doe mee aan het digitale inloopspreekuur op maandag 4 september 2023 van 16.00 tot 17.00 uur.

Aanmelden voor het digitale inloopspreekuur.

3.

Meld je uitdeelactie t/m 5 oktober 2023 aan:Aanmelden uitdeelactie

4.

Na akkoord, haal de planten op tijdens een van de ophaaldagen op vrijdag 24 november 2023 in Made of vrijdag 1 december 2023 in Heeswijk-Dinther.

5.

Deel de boompjes uit aan bewoners met een gezellige groep vrijwilligers

Actievoorwaarden

Voor deelname aan de uitdeelactie van Plan Boom gelden een aantal voorwaarden.

Plantactie voor lokale vrijwilligersgroepen

De plantactie met lokale vrijwilligersgroepen is speciaal opgezet voor organisaties die zijn aangesloten bij IVN Brabant, Brabants Landschap en Brabantse Milieufederatie. Het afgelopen jaar zijn er op ruim 35 locaties al meer dan 40 duizend bomen aangeplant in de provincie.

Meedoen betekent dat je als natuurvereniging of vrijwilligersgroep op zoek gaat naar een locatie in het buitengebied waar geplant kan worden. Dit kan op gemeentegrond zijn, bij particulieren in het buitengebied, maar ook bij agrariërs of andere grondeigenaren. Hierover maak je afspraken met de terreineigenaar en gemeente. Het plantmateriaal (bosplantsoen) ontvang je gratis en haal je op de afhaaldag in november op. Planten gebeurt door de groep vrijwilligers zelf.

Het is de bedoeling dat je nieuwe landschapselementen of nieuwe bosjes plant, dus geen vervanging na houtkap of doodgaan van bomen. Het plantgoed wordt geleverd door Brabantse kwekers, waarmee Brabants Landschap een goede samenwerking heeft.

Meer informatie over aanmelden, voorwaarden en plantgoed vind je op de site van Brabants Landschap.

Aanmelden plantactie

Wat is Plan Boom?

Met Plan Boom planten we 1 miljoen bomen in Brabant. Daarmee verkleinen we onze CO2-uitstoot en wordt onze leefomgeving groener, frisser, gezonder én het is goed voor de biodiversiteit. Doe mee!

Brabant wil 40 miljoen bomen planten om ontbossing tegen te gaan. Met ‘Plan Boom’ dragen de Brabantse Milieufederatie, Brabants Landschap en IVN Brabant hier graag aan bij.

De komende vier jaar planten we met het landelijke project Plan Boom 10 miljoen bomen in tuinen, bermen, plantsoenen, parken, bedrijventerreinen en in het buitengebied in heel Nederland. Iedereen kan zelf bijdragen aan Plan Boom en kan in de eigen woonomgeving daarvan de vruchten plukken. Het is een project voor en door inwoners.

Over Plan Boom

Plan Boom is een initiatief van de Natuur en Milieufederaties. Samen met LandschappenNL, De Gezonde Stad, Duurzaam Den Haag, Milieucentrum Rotterdam, Stichting wAarde, LSA bewoners, Trees for All en heel veel vrijwilligers. Gemeenten, bewonersgroepen en bedrijven haken aan. Juist die samenwerking maakt Plan Boom sterk.

Het project Plan Boom wordt mede mogelijk gemaakt door de steun van de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij. Kijk voor meer informatie op de landelijke site van Plan Boom.

Foto’s: BMF, Erik van der Burgt

Aanmeldformulier uitdeelactie

Sorry. Dit formulier is niet langer beschikbaar.