Online trainingen Aziatische hoornaar

De Aziatische hoornaar (Vespa velutina) komt steeds vaker voor in Nederland en sinds 2020 ook in Limburg. Het is een grote uitheemse wesp en een invasieve exoot, die schadelijk is voor honingbijen, hommelsoorten en andere bestuivende insecten. Daarom staat de soort op de Europese lijst van te bestrijden soorten en is (tijdige) opsporing van de Aziatische hoornaars en hun nesten nodig. 

Om groene professionals, zoals plaagdierbestrijders, groenwerkers, hoveniers, terreineigenaren, ambtenaren, opleiders, imkers en groene vrijwilligers hierover te informeren organiseert IVN Natuureducatie in opdracht van de Provincie Limburg twee online trainingen op donderdag 12 mei. Eén middagsessie van 15.00 tot 16.30 uur voor groene professionals en een avondsessie van 19.30 tot 21.00 uur voor groene vrijwilligers. 

Tijdens de interactieve training vertellen Theo Zeegers en Daan Drukker van EIS Kenniscentrum Insecten over de herkenning, levenswijze en verspreiding van de Aziatische hoornaar en de gevaren voor de honingbij, andere inheemse bestuivers en de mens. Daarna vertellen Rob Voesten en René Janssen hoe dit jaar de bestrijding van deze invasieve exoot gaat plaatsvinden. Het melden, opsporen en verdelgen van de verschillende stadia van nesten in Nederlands Limburg zullen de revue passeren. En natuurlijk leer je hoe je de Aziatische hoornaar kunt onderscheiden van de Europese hoornaar en andere grote gelijkende insecten. Doe mee en help de verspreiding van de Aziatische hoornaar te stoppen!

Webinar voor professionals

Webinar voor vrijwilligers

  • Donderdag 12 mei
  • 15.00 - 16.30 uur

Aanmelden

  • Donderdag 12 mei
  • 19.30 - 21.00 uur
Aanmelden

Verschil tussen Aziatische hoornaar en Europese hoornaar

Het belangrijkste verschil tussen de Europese hoornaar en de Aziatische hoornaar is de kleur van het borststuk en de uiteinden van de poten. Het borststuk is bij de Aziatische hoornaar zwart van kleur, bij de Europese hoornaar rood-zwart. Verder zijn de uiteinden van de poten bij de Aziatische hoornaar duidelijk geel van kleur ten opzichte van de verder donkerbruine poten. Bij de gewone hoornaar zijn de poten roodachtig en hebben geen lichtere uiteinden.

Lees meer informatie over de Aziatische hoornaar op de website van EIS Kenniscentrum Insecten.

Lees meer informatie over invasieve exoten in Limburg op de website van de Provincie Limburg.