Maak Limburg greuner en nog sjoener

Maak Limburg greuner en nog sjoener

Limburg 29 september 2022

Het weer in Nederland is vaak onderwerp van gesprek, zeker met ons wisselende klimaat. Het regent pijpenstelen of het is veel te droog. En tijdens de zomer zijn tropische temperaturen soms het praatje van de dag. We kennen inmiddels lange perioden van droogte waarin water schaarser wordt. Toch merken we ook dat er de laatste jaren steeds meer regenwater in korte tijd valt. 

Wie sjoën greun os Limburg is

De Limburgse gemeenten van de regio Maastricht en Heuvelland, WL en WML nemen maatregelen om wateroverlast, droogte en hittestress zoveel mogelijk te voorkomen en om de kwaliteit van (drink)water te bewaken. Deze maatregelen alleen zijn helaas niet genoeg om het waterprobleem blijvend op te lossen. Daarom worden inwoners van Zuid-Limburg opgeroepen om mee te helpen door in de tuin regenwater op te vangen en stenen te vervangen door groen. Om de Zuid-Limburgers op weg te helpen, worden er Tuiny Forest bloeipakketten met een hoge korting beschikbaar gesteld. Zodat we, ook in de toekomst, blijven genieten van “wie sjoën greun os Limburg is”. 

Plant een Tuiny Forest

De regio Maastricht en Heuvelland is een prachtige regio waar het heerlijk wonen is. Om dat zo te houden zijn we dus samen aan zet. Laten we de uitdaging aangaan om het regenwater niet langer af te voeren naar het riool maar om het daar te houden waar het valt. Een maatregel die je als inwoner zelf kunt nemen is het planten van een Tuiny Forest. Een Tuiny Forest is een inheems bos op tuinformaat. Het draagt bij aan verkoeling tijdens hete zomers, voorkomt uitdroging van de grond en kan wateroverlast beperken bij regenval. Het kant-en-klaar bloeipakket met een afgewogen samenstelling van inheemse planten is ook nog eens goed voor bijen, vlinders, vogels én jezelf! Daarom bieden de gemeenten Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem, Maastricht, Meerssen, Vaals en Valkenburg aan de Geul 50% korting op 100 Tuiny Forest bloeipakketten van 6m2. Via deze link kun je als inwoner van één van deze zes gemeenten je eigen Tuiny Forest bloeipakket bestellen.

Een gunstige subsidieregeling

Een andere maatregel is het afkoppelen van de regenpijp van het riool. Daarvoor bieden de gemeenten een gunstige subsidieregeling. Met eenvoudige middelen maak je jouw tuin Waterklaar en verklein je de kans op wateroverlast en verdroging van de grond. Meer informatie over de subsidieregeling in jouw gemeente vind je via www.waterklaar.nl/maas/subsidie.

Sjoën én sjoën!

Sjoën… een uniek en alleszeggend Limburgs woord waarin trots, eigenheid en genieten verborgen liggen. Maar sjoën staat ook voor schoon en goed en dat is waar Waterklaar voor staat. Als er één regio groen ziet, is dat Zuid-Limburg wel. Laten we om ook in de toekomst te blijven genieten van “wie sjoën greun os Limburg is” samen aan de slag gaan om wateroverlast, droogte en hittestress te beperken en de kwaliteit van ons (drink)water te bewaken.

Deel deze pagina