Nationale Parken

IVN Drenthe werkt samen met de nationale parken in de provincie. Om de natuur ervan te behouden, te koesteren en zowel inwoner als bezoeker ervan te laten genieten. IVN is coördinator van communicatie, educatie en recreatie in de genoemde Nationale Parken. 

Nationaal Park Drents-Friese Wold

Op de grens van Zuidwest Drenthe en Zuidoost Friesland ligt een bijzonder gebied. Het Nationaal Park Drents-Friese Wold is één van de grootste natuurgebieden van Nederland. In 2000 werd ruim 6000 hectare bos, heide, stuifzand en beekdalgraslanden aangewezen als Nationaal Park. 

Nationaal Park Drentsche Aa

Nergens in Nederland vind je een beek als de Drentsche Aa. Kronkelend haar weg zoekend door het landschap, zoals zij dat al eeuwen en eeuwen gedaan heeft. In dit uitzonderlijk gaaf gebleven landschap creëerden boeren gedurende duizenden jaren een grote rijkdom aan natuur.

Nationaal Park Dwingelderveld

In Zuidwest-Drenthe ligt Nationaal Park Dwingelderveld; het grootste aaneengesloten natte heidegebied van West-Europa. Er zijn maar liefst 2 schaapskudden met herder die de heide in conditie houden. Op fiets- en wandelpaden, ATB- en ruiterroutes, evenals twee gehandicaptenpaden kun je de natuur zelf ontdekken.