Noord-Holland
Kind & Natuur
maandag30nov2020

Twee nieuwe Tiny Forests in Alkmaar!

In november zijn in Gemeente Alkmaar twee nieuwe Tiny Forests geplant: ‘Het Vlinderbos’ in Daalmeer en ‘Regenboogbos voor Durvals’ in Huiswaard. De minibossen zijn geplant door leerlingen van nabij gelegen basisscholen die de Tiny Forests adopteren. Ze kunnen het gebruiken voor buitenlessen en meehelpen in het onderhoud. Ook buurtbewoners kunnen genieten van de nieuwe stukjes natuur in hun wijk. Begin dit jaar werd het eerste Tiny Forest geplant in de Horn-Zuid, waardoor er inmiddels drie minibossen in Alkmaar te vinden zijn.

1800 boompjes geplant

Met het aanleggen van de twee Tiny Forests zijn er ongeveer 1800 boompjes van om en nabij 30 verschillende soorten. Op 18 november plantten de leerlingen van basisschool de Cocon in Daalmeer het Tiny Forest vlakbij het schoolgebouw. De leerlingen hebben het minibos ‘Het Vlinderbos’ genoemd. Het andere Tiny Forest, genaamd ‘Regenboogbos voor Durvals’, werd op 25 november geplant door de leerlingen van basisscholen De Regenboog en Durv! Het minibos ligt tussen beide scholen in op het grasveld bij de Tochtwaard. 

‘Fantastisch om kinderen en scholen te betrekken bij groen door ze zelf bomen te laten planten en te onderhouden. Dit wordt een mooi stukje groen Alkmaar voor iedereen!’ -   Wethouder Robert te Beest

Regenboogbos voor DurvalsFoto: Plantdag Tiny Forest: Regenboogbos voor Durvals

Feestelijke opening in het voorjaar

Vanwege corona-maatregelen kon een beperkt aantal volwassenen aanwezig zijn bij de plantdagen. Het plan is om in het voorjaar van 2021, wanneer de jonge boompjes in blad staan, de Tiny Forests feestelijk te openen met de wethouder, buurtbewoners en andere betrokkenen.

Over Tiny Forest

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid inheems minibos ter grootte van een tennisbaan. Een belangrijk doel van een Tiny Forest is om de omgeving groener en gezonder te maken. Een Tiny Forest brengt de natuur letterlijk dichterbij mensen. Het minibos is ook een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren. Daarnaast zorgt het voor verkoeling op warme dagen, verbetering van de luchtkwaliteit, meer biodiversiteit en waterberging bij zware regenval. 

Betrokken partijen

Het aanleggen van de Tiny Forests in Alkmaar is georganiseerd door IVN Natuureducatie in samenwerking met de Gemeente Alkmaar. IVN wil middels in het landelijke project meer dan 100 Tiny Forests realiseren in heel Nederland. Bij de Tiny Forests in Alkmaar zijn als lokale partners ook IVN Noord-Kennemerland, Stichting Animo, Stadswerk, Hortus Almaar en Natuurgids Alkmaar betrokken.
wensen voor Tiny ForestFoto: Tiny Forest wensbladeren gemaakt door leerlingen