Monument bij de Distelberg te Helvoirt

GPS (Instelling WGS 84) N 51º 39,621´ E 005º 12,484’

Dit monument is opgericht ter nagedachtenis aan zeven soldaten van de 51e Highland Division, die op 4 nov.1944 gesneuveld zijn.

Ooggetuige Sjaak Peeters, toen 24 jaar, vertelt: “Op de boerderij hier tegenover van mijn schoonouders Henskens (op nr. 1) was een noodhospitaal ingericht .Twee soldaten, die wij toen spraken, zal ik nooit meer vergeten: Roy Hill en James Mulligan. Roy (37) was een soort vaderfiguur voor James (18) en zei: ”Ik zou eigenlijk zijn vader kunnen zijn en moet hem dus beschermen.” De aanval begon en er werden zeven dodelijk getroffen soldaten binnengebracht, waaronder Roy en James. De volgende dag zijn de zeven,(waarvan één onbekende soldaat) op deze plek begraven. Zes maanden later werden ze herbegraven op het Britse ereveld (War Cemetery) in Bergen op Zoom. In 2015 is de naam van de onbekende soldaat achterhaald. Zijn naam is Jeffrey Bradley (19 jaar). 

Na de oorlog richtte onze buurt dit monument op. We onderhouden dit zelf en gedenken hen ieder jaar op 4 november om 11.00 u (of op de zondag na deze datum), samen met Stichting Pheasant uit Waalwijk.

In 2016 heeft dit monument zijn huidige aanzicht gekregen. 

Wilt u meer weten?
Lees dan het artikel van Henk Peters: “Oorlogsmonumenten in Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen.” U kunt dit downloaden:

Oorlogsmonumenten in NP de LDD

Foto: Sjaak Peters bij de kanslegging van nov. 2011.

 (Archief Henk Peters uit Udenhout.