Verbazing en verwondering als ze in onze binnentuinen komen

Verbazing en verwondering als ze in onze binnentuinen komen

IVN 13 september 2022

Johan Jonker, adviseur Facilitair bedrijf en Gastvrijheidsmanager bij Isala, laat op zijn zorglocatie kinderen even geen patiënt zijn maar in de binnentuin knuffelen met konijntjes. Daarnaast vertelt hij meer over zijn projecten waarmee hij een bijdrage aan meer natuur/natuurbewustzijn levert.

Waarom werk je in de zorg?

Vanuit een gevoel van er toe doen, ik ben een dienstverlener, organisator en verbinder en kan in de zorg hiermee een bijdrage leveren aan patiënten en collega’s.

Wat maakt dat jij ’s ochtends je bed uit komt?

Lol, samenzijn met collega’s en verantwoordelijkheidsgevoel, vaak de wekker niet nodig.

Hoe zet jij natuur in tijdens je werk?

Ik ben bezig met projecten die een bijdrage leveren aan meer natuur of natuurbewustzijn. Dat probeer ik in samenwerking met organisaties buiten Isala, maar ook met collega’s binnen Isala vorm te geven.

Welke effecten zie/ervaar je? Bij jezelf en bij je cliënten/bewoners? 
Kan je een concreet voorbeeld hiervan geven?     

Verbazing en verwondering als ze in onze binnentuinen komen. Zelf kan ik dan ook even stil genieten als ik buiten ben.

Stichting Knuffelkonijnen heeft contact gezocht met Isala en dit heeft geresulteerd in een bezoek van knuffelkonijntjes op de kinderafdeling. De konijntjes zijn speciaal getraind en gewend om geaaid te worden. Er waren kleintjes van nog geen 10 weken oud en ook Booster, de grote Vlaamse reus, liet zich graag aaien. Het was een prachtig gezicht in de binnentuin van Isala. De Stichting ‘De Knuffelkonijntjes’ wil vaker een bezoek brengen aan Isala. Kinderen ontspannen als ze met de konijnen aan het knuffelen zijn. En wat is mooier als je in het ziekenhuis ligt dat je kunt knuffelen met echte konijntjes. 

BinnentuinFoto: patienten van de kinderafdeling konden in de binnentuin van Isala knuffelen met konijntjes

Hoe borgt/stimuleert jouw organisatie de toegang tot natuur en natuurbeleving voor cliënten/bewoners en medewerkers?

Al meegenomen in de bouw van zowel Zwolle als Meppel en als 4de pijler van de Greendeal. Concreet voor patiënten en collega’s door veel picknickbanken buiten te zetten. Nu bijvoorbeeld met een nieuw project Isala Biodivers waarbij natuurbeleving, biodiversiteit en ontspanning samen gaan en met een project Groen voor zorg om te zien of behandelingen (primair eerst fysiotherapeutisch en ergotherapeutisch) ook buiten in de tuin gegeven kunnen worden.

Wat zou jij graag aan andere zorgprofessionals mee willen geven?

Zoek samenwerking op, zowel binnen als buiten je organisatie en dan kan meer (soms duurt het wel even) dan je denkt.
 

Deel deze pagina