‘Help insecten; laat giftige narcissen en blauwe druifjes in winkel staan’

‘Help insecten; laat giftige narcissen en blauwe druifjes in winkel staan’

IVN 3 februari 2022

IVN Expert Stadsnatuur Maarten Bruns:
‘Overal zijn ze weer te koop en ze geven het prettige gevoel dat het voorjaar eraan komt: narcissen, krokussen en blauwe druifjes. Maar grauwe druifjes zou een betere naam zijn. Zo bleek eind vorig jaar uit onderzoek van het Pesticiden Action Netwerk Nederland dat veel bloembollen vol gifresten zitten. Ontzettend slecht voor insecten. Laat die gifbollen dus alsjeblieft staan en kies voor bollen met een keurmerk.

De resultaten van het onderzoek van PAN NL waren onthutsend. De onderzoekers troffen twintig soorten bestrijdingsmiddelen aan, meestal verwerkt in een cocktail van 2 tot 14 middelen per bol. Er werden zelfs vier wettelijk verboden stoffen aangetroffen. Blauwe druifjes waren de trieste lijstaanvoerders. Ze zien er dan misschien wel mooi uit, maar voor insecten, die nietsvermoedend op zoek zijn naar nectar, vormen ze een ware valstrik.

Insectensterfte

Ondanks dit onderzoek worden de ‘gifbollen’ weer massaal aangeboden. En dat terwijl bekend is dat er iets moet gebeuren aan de grote insectensterfte van de afgelopen jaren. Die teruggang is alarmerend. De afgelopen 25 jaar is in ons land waarschijnlijk driekwart van de insecten verdwenen. Maar toch verandert er bar weinig.

Tuincentra schuiven de verantwoordelijkheid graag af op consumenten, die niet zouden willen betalen voor de duurdere biologische bol of plant. Maar dat is echt te makkelijk. Consumenten zien namelijk nauwelijks het verschil. Wat ze wel zien is dat het ene zakje of potje een stuk duurder is dan het andere. Tuincentra hebben een eigen verantwoordelijkheid om de klant voor te lichten over gifgebruik op de verschillende planten en de gevolgen daarvan.

Keurmerk

Ook zou het helpen als tuincentra een biologisch hoekje inrichten, wat overigens op sommige plekken al gebeurt. Op die manier kunnen tuin- en balkonbezitters bewust kiezen voor een keurmerk, liefst het biologische keurmerk. Daar zitten de strengste eisen aan en dit wordt goed gecontroleerd. Daarnaast zijn ook de keurmerken EKO, On the way to PlanetProof en MPS-A vrij goed. En als er geen keurmerk te vinden is? Laat de bollen dan staan. Niemand wil toch dat de bijen dood van de bloemen in zijn tuin vallen? Hoe meer kwekers en tuincentra beseffen dat gifvrije planten de nieuwe norm worden, des te sneller wordt er overgeschakeld.’

Logo's antigif

Natuur in de buurt

Samen maken we onze buurten groener en leefbaarder. Onze versteende steden en dorpen kunnen dat goed gebruiken. Stadsnatuur helpt tegen hittestress, wateroverlast en draagt bij aan biodiversiteit. Samen met de bewoners, gemeenten, projectontwikkelaars en anderen zorgen we ervoor dat de buurt groen kleurt. Door het samen te doen wordt de buurt hechter en kunnen we met z’n allen van het resultaat genieten.

Benieuwd naar wat je wel kunt doen

 

 

 

Deel deze pagina