Haal de natuur in de klas!

Haal de natuur in de klas!

IVN 21 september 2022

Dat lezen en de natuur verkennen goed zijn voor kinderen weten we allemaal. Valt dat te combineren? Ja zeker! Niet alleen tijdens de Gi-Ga-Groene Kinderboekenweek, maar het hele jaar door. Met deze les-ideeën en kinderboeken ontdek je de natuur. Buiten én in het klaslokaal.

Buitenlessen en natuuronderwijs op school zijn lang niet altijd meer vanzelfsprekend. Terwijl contact met de natuur kinderen creatiever, gezonder en socialer maakt. IVN maakt het daarom voor scholen en leerkrachten makkelijk en leuk om met natuureducatie aan de slag te gaan, zowel in de klas als daarbuiten. Wil jij (meer) natuurlessen geven? Bekijk deze kant-en-klare lespakketten, nu inclusief bijbehorende boekentips van kinderboeken.nl of neem een kijkje in de IVN Webwinkel voor ons aanbod natuurboeken. Maak een goede start in de Gi-Ga-Groen Kinderboekenweek en beleef de rest van het schooljaar de natuur met jouw klas!

Hoe klimaatproof is jouw plein?

In deze les ga je met jouw klas onderzoek doen hoe klimaatproof jullie schoolplein is. Aan de hand van drie proeven komen jullie erachter welke gevolgen klimaatverandering heeft voor het schoolplein en/of de wijk.

Boekentips:boekgavoorgroen

 

De wolf terug in Nederland

Met deze natuurlessen leren leerlingen de wolf kennen: van bijzondere kenmerken, zijn imago, zijn leefgebied en zijn rol in de natuur. Een perfecte natuurles voor bij het boek Silas en de wolf, thematitel van de Kinderboekenweek.

silasBoekentips:

Silas en de wolf (fictie, 9-12 jaar)

Dolfje Weerwolfje en de groene gigant (fictie, 7-10 jaar)

Wolvenhart (verhalende non-fictie, 9-100 jaar)

 

Van zaadje tot slaatje

Wat is er leuker dan zien waar ons eten vandaan komt en hoe alles groeit en bloeit? Dit lespakket bestaat uit zes lessen, die het hele proces van zaaien tot oogsten omvatten maar ook ingaan op het belang van bodem en dieren in de moestuin.

Boekentips:honingbij

 

Het weer

Het weer, daar hebben we elke dag mee te maken! Maar hoe komt het dat het weer steeds verandert en waar komt die regen toch vandaan? Lestip! Maak een eigen wolk of bekijk samen deze natuurles.

Boekentips:weerboek

 

Ontdek de wilde bij!

Hoe overwinteren ze, waar slapen ze en welke soorten zijn er? Het bijenlespakket is ontwikkeld in het kader van de Nationale Bijentelling. Extra lestip! Maak een rommelhoekje voor de wilde bij:

Boekentips:

bijenboekHet jaar dat de bijen kwamen (non-fictie, 10-13 jaar)

De bijenkorf  (non-fictie, 5-8 jaar)

De bijenwereld (non-fictie, 5-7 jaar)

Fien & Teun het GiGaGrote Kriebelbeestjesboek  (non-fictie, 2-6 jaar)

 

Op paddenstoelensafari

Met dit uitdagende herfstlespakket leren jouw leerlingen alles over paddenstoelen. Zo zit je straks met een klas vol paddenstoelexperts!

Boekentips:herfstboek

 

Nog meer natuur

Wil je vaker natuur ontdekken met de klas, of vaker buiten lesgeven? Op de pagina met lesmaterialen vind je nog veel meer gratis lespakketten. Bijvoorbeeld het speciale Gi-ga-groene lespakket voor de Kinderboekenweek!

Op zoek naar meer kinderboeken in het thema Gi-ga-groen? Bekijk alle kinderboeken in de IVN Webwinkel

Deel deze pagina