Jouw buurt of straat van grijs naar groen

Ben jij die grijze betonlook zat en kan jouw straat of buurt wel een opfrisbeurt gebruiken? Plant deze maand met ons mee en ga voor groen. Met onze tips tover jij jouw directe omgeving om tot een groene oase waar van alles zoemt en fluit.

Weg met dat grijs

Vooral in steden zie je veel grijs om je heen: beton, stenen en asfalt bepalen het beeld. Jammer, want dat levert veel problemen op. In de zomer kan het bloedheet worden. Het riool kan enorme hoosbuien soms niet meer aan en de luchtkwaliteit is niet al te best. En jij als inwoner? Jij ervaart meer stress en gezondheidsproblemen. Tijd voor actie.

Samen met andere buurtgenoten kun jij jouw straat of buurt vergroenen. Hoe? Wij geven je praktische tips waar je meteen mee aan de slag kunt.

GeveltuinGroene geveltuin

Stoeptegel eruit, wat compost en groen erin. Zo makkelijk is het. In de meeste gemeentes mag je de stoeptegels dicht bij jouw gevel eruit halen en die beplanten. Soms krijg je er zelfs subsidie voor (tip: zoek op “zelfbeheer” op de site van jouw gemeente). Leuke opties om erin te zetten: een klimroos, bloembollen, zonnebloemen, clematis, blauwe regen, stokroos en lavendel.

Boomspiegeltuintje

Heb jij bomen in je straat? Grote kans dat daaromheen dan een kaal stukje grond ligt: de boomspiegel. Zijn de wortels niet te dik? Dan is dit een perfect plekje om te beplanten. Door vaste planten te combineren met bloembollen en eenjarige bloemen kun je een groot deel van het jaar genieten van een bloemenzee. Ook hier kun je in sommige gemeenten subsidie voor krijgen.

Tip: kijk voor het aanleggen van een gevel- of boomspiegeltuintje eens op guerrillagardeners.nl.

Boomspiegeltuin

Foto: Boomspiegeltuin Sara Reijnders

Maak een vergroeningsplan

Wil je het echt groots aanpakken? Ga om tafel zitten met een paar buurtgenoten en maak een vergroeningsplan. Er is van alles mogelijk, zoals groene daken, een groene erfafscheiding in plaats van een houten schutting of hek, bloembakken op hoeken van de straat etc. Bij sommige gemeente kun je een leefbaarheids/wijkbeheerbudget aanvragen of kijk of je aanspraak maakt op het Postcodeloterij buurtfonds.

Woon je in een sociale huurwoning? Betrek de woningbouwcoöperatie bij je plannen (pdf) en maak er samen wat moois van.

Bestel samen een Tuiny Forest

Ga je voor makkelijk? Dan bestel je een kant-en-klaar Tuiny Forest voor in jouw buurt. Dit minibos van 6m2 bevat prachtige inheemse bomen, heesters en kruiden die bijen, vlinders en andere dieren aantrekken.

Zin gekregen?

Ben je enthousiast geworden? Handen uit de mouwen en beginnen maar! Inspireer andere mensen en deel jouw mooie resultaat op sociale media met de hashtah #plantmee.

Wat kun jij doen?