Bomen en struiken

De kracht van inheemse bomen

Inheemse, wilde bomen zijn ooit op eigen kracht naar Nederland gekomen. Ze zijn beter bestand tegen klimaatverandering en goed voor de biodiversiteit. Nog maar 3% van al onze bomen zijn inheems en wild. In de laatste oude boskernen ligt het ‘genetische goud’ opgeslagen.

Migrerende bomen

Al onze inheemse, wilde boomsoorten zijn in 13.000 jaar tijd gemigreerd vanuit het Middellandse Zeegebied. Omgaan met hitte en droogte zit dus al in hun genen.

Inheemse bomen

Sterk eikenhout

Eiken kunnen met hun supersterke hout wel 1.000 jaar oud worden. In Nederland zijn de meeste ‘slechts’ zo’n 350 jaar, want we gebruikten veel eiken voor de VOC-vloot.

Inheemse bomen

Zwarte els: stikstofvreter

De wortels van de zwarte els leven samen met een bacterie. Samen zijn ze in staat stikstof uit de lucht te halen en in de bodem te stoppen.

Inheemse bomen

Veelzijdige wilgen

In Nederland groeien wel zeven verschillende soorten wilgen:, de grauwe, geoorde, bittere, schiet-, laurier-, kraak- en boswilg. Al eeuwenlang gebruiken mensen de snelgroeiende en flexibele takken. Door te kauwen op een wilgentwijg krijg je het natuurlijke medicijn salicine binnen, waar aspirine van wordt gemaakt.

Inheemse bomen

Zwarte populier bestrijdt ziektes

Bijen zijn heel blij met de knoppen van de zwarte populier. Met de hars maken ze het goedje propolis om hun nest te repareren en ziekteverwekkers buiten te houden. Propolis heeft ook een geneeskrachtige werking bij mensen.

Inheemse bomen

De vlier is een alleskunner

Wortels: helpen de composthoop op gang
Bessen: vol vitaminen en lekker in jam
Takken: om pijlen en fluitjes van te maken
Bloemschermen: heerlijk om limonade van te maken

Inheemse bomen

Meer doen voor inheemse bomen

Lezen: ecoloog Bert Maes schreef in opdracht van IVN een rapport over het belang van inheemse bomen in relatie tot klimaatverandering
Ontdekken: bestel de Inheemse bomenwaaier en leer onze inheemse bomen kennen
Planten: plant inheemse bomen en struiken in je tuin, bijvoorbeeld met een Tuiny Forest

Inheemse bomen

Dit artikel verscheen eerder in een editie van Mens & Natuur magazine.
Wil je ook het Mens & Natuur Magazine ontvangen? Voor € 25 per jaar ben je al lid van IVN, ontvang je naast 4x per jaar ons magazine ook korting in onze webwinkel (geldt niet voor boeken) en kun je gratis of met korting deelnemen aan onze activiteiten, cursussen en workshops.

Ja, ik word lid

Tekst: Katja Keuchenius
Illustratie: Anabella Meijer

Ontdek meer over

Deel deze pagina