IVN Jongeren Adviesbureau
Natuur
maandag22mei2017

Jongeren presenteren hun plannen voor de mooiste natuurgebieden van Nederland

‘Bedenk voor de mooiste natuurgebieden van Nederland een unieke beleving, die de bezoekers een onvergetelijke dag bezorgt!’ Met deze opdracht gingen leerlingen van drie middelbare scholen de afgelopen tijd aan de slag in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken. Tijdens het Nationale Parken Festival in de Bilt op 18 mei presenteerden de leerlingen hun ideeën voor unieke en eigentijdse beleefactiviteiten in de mooiste natuurparken van Nederland. Het Ministerie van Economische Zaken (EZ) en de vele andere aanwezige organisaties waren blij verrast door de creatieve ideeën die de leerlingen aandroegen: Sandra Greeuw (ministerie EZ) vond het heel leuk wat de jongeren allemaal bedacht hebben. Ze wil graag met de Nationale Parken om de tafel om de vervolgstappen te bespreken.

Ministerie van Economische Zaken

Om meer aandacht te vragen voor de Nationale Parken en de vele andere natuurgebieden in Nederland, heeft het Ministerie van Economische Zaken in het najaar van 2016 de publieksverkiezing “Mooiste natuurgebied van Nederland” geïnitieerd. NL Delta De Biesbosch, De Veluwe, Hollandse Duinen en Het Nederlandsche Waddengebied werden verkozen tot de mooiste natuurgebieden van Nederland.

Het Ministerie van EZ schakelde vervolgens de hulp van jongeren in om na te denken over een aansprekend aanbod voor toeristen uit binnen- en binnenland in deze mooiste natuurgebieden. Door middel van het IVN Jongeren Adviesbureau richtten de leerlingen hun klas in als echt adviesbureau en gingen de leerlingen als professionele adviseurs aan het werk.

Veluwe

Om een goed beeld te krijgen van de Veluwe, startten de leerlingen van 4VWO van de Noordgouw uit Heerde met een excursie in de natuur en een uitleg van marketingorganisatie Visit Veluwe over de bezoekersprofielen. Dat kwam duidelijk naar voren in hun eindpresentatie: De leerlingen ontwikkelden aanbod voor avontuurlijke gasten in de vorm van mountainbike routes en overnachtingen in glazen koepels in de mooie wilde en donkere natuur van de Veluwe. Programmamanager Gebiedsopgave Veluwe-op-1 Floris Gerritsen is enthousiast en opperde dat deze ideeën op meer plaatsen gedeeld zouden moeten worden.

Hollandse Duinen

Klas 2 van het Maris College (locatie Belgisch Park) in Den Haag ontwikkelde twee concepten rondom het idee natuur beleven maar niet de natuur belasten. Eén adviesbureau heeft ideeën bedacht voor survival expedities, op verschillende niveaus, waarbij samenwerking mét de natuur een belangrijke rol speelt. Het andere adviesbureau heeft een concept bedacht wat neigt in de richting van Expeditie Robinson. Beide adviesbureaus hebben dit visueel weergegeven in de vorm van mooie maquettes, waarin de concepten beeldig naar voren komen. Georgette Leltz ‎Programmadirecteur Nationaal Park Hollandse Duinen: ’Ik vind het geweldig wat de adviesbureaus hebben laten zien. Ze hebben ideeën bedacht om NP Hollandse Duinen aantrekkelijker te maken voor jongeren. Dit is soms best een lastige doelgroep. Graag wil ik kijken of we deze concepten ook werkelijk kunnen gaan verwezenlijken. Ik ben heel erg enthousiast!’

Wadden

Atheneum klas 5 van het !mpulse Kollum in Frieslandschoolnaam bedachten speciale en exclusieve huisjes voor het Dark Sky Park Lauwersmeer en het ‘akoestival’, een akoestisch festival op het strand voor het hele Waddengebied. ‘De ideeën van de jongeren over de Wadden zijn verassend, inspirerend, innovatief en ook realistisch, we kunnen er zo mee aan de slag!’, aldus Jörgen de Bruijn, coördinator NP Lauwersmeer.

Jongeren als adviseur

De leerlingen waren na de presentatie en informatiemarkt zelf erg enthousiast dat er zo goed naar hun ideeën geluisterd werd. Zowel tijdens de presentaties, maar achteraf ook bij de informatiekraam voelden ze zich erg serieus genomen. Graag horen ze over een tijdje wat er van hun ideeën terecht is gekomen.

Noot voor de redactie:
Kijk voor meer informatie op de website van IVN Jongeren Adviesbureau: ivn.nl/jongerenadviesbureau. Voor vragen kunt u terecht bij IVN, Thea Peters, t.peters@ivn.nl of via 06-48471112.