Ervaringen

Janneke van Geloven, Basisschool Wandelbos over Het Bewaarde Land.

'IN GROEP 8 HERINNEREN ZE ZICH DEZE DAGEN NOG!!'
“Sinds 2 jaar mag ik in het voorjaar met “mijn” groep 5 naar Het Bewaarde Land, een geweldig natuurbelevingsprogramma, dat kinderen weer echt in contact brengt met de natuur.” Aan het woord is juffrouw Janneke van Geloven van basisschool Wandelbos uit Tilburg. Enthousiast deelt ze haar ervaringen over een programma dat zoveel meer is dan alleen natuur.

In drie buitendagen komt er niet alleen heel veel kennis over dieren, planten, elementen en de kringloop aan bod, maar veel meer. De kinderen gebruiken voortdurend al hun zintuigen en laten de natuur echt binnenkomen. Dat ziet juf Janneke heel duidelijk: "Wat ik bijzonder vind aan 'Het Bewaarde Land' is dat kinderen zich meer bewust worden van alles wat er te ruiken, te zien, te horen, te proeven en te voelen is. Hun nieuwsgierigheid en enthousiasme wordt gewekt en ze leren zorgdragen voor de natuur maar ook voor elkaar."

Door samen te werken in kleine groepjes in de natuur ontstaat er meer verdraagzaamheid; ze zijn veel vriendelijker tegen elkaar. De kinderen krijgen letterlijk meer rust en ruimte. Dit zie je later in de klas en op het schoolplein duidelijk terug.“

Respect voor leefomgeving
Juf Janneke ziet dat door de dagen in Het Bewaarde Land de kinderen ook meer respect krijgen voor de leefomgeving. Als voorbeeld geeft ze dat kinderen zelf een afvalzakje meenemen en het afval niet zomaar in de natuur weggooien, maar dit weer mee terugnemen. Ook op het schoolplein zie je dit gedrag terug.

Leerstofvervangend programma
Door het gebruiken van veel verschillende werkvormen komen naast biologie ook muziek, tekenen, bewegen en vooral taal goed aan bod. Denk bij taal bijvoorbeeld aan het maken van dagverslagen, schrijven van een liedtekst, een gedicht schrijven en woordenschat vergroten.

Aanrader voor scholen
Juf Janneke vindt het programma 'een aanrader' voor andere scholen, mede omdat veel kinderen niet meer echt in de natuur komen. Haar mening: "Ze zijn zich niet bewust van al het moois om hen heen. Het levert hen positieve energie op, ook naar elkaar en de kinderen ervaren meer rust in zichzelf. Het is een ervaring die ze nooit vergeten."

Zelf is juf Janneke natuurjuf geworden omdat ze vanaf kinds af aan al veel in de natuur komt. "Ik word rustig in de natuur en geniet ervan. Tijdens de buitendagen leer ook ik nog veel, bijvoorbeeld over insecten en eetbare planten. Daarnaast leer ik weer heel veel over de kinderen in mijn groep. Je hoort en ziet veel positieve dingen van ze, ze zijn veel opener. Het maakt je relatie met kinderen anders".