Ga op avontuur in Het Bewaarde Land

Ooit was de natuur dicht bij huis. Tegenwoordig is de natuur vaak veel verder weg. Kinderen komen door concurrentie van televisie en internet steeds minder buiten. Daarom is de natuur voor velen van hen iets onbekends, iets vreemds. Het Bewaarde Land doorbreekt dit. Kinderen worden door deelname aan het programma weer écht een kind van de natuur.

Waarom Het Bewaarde Land?

Illustratie van poppetje met stapel werk die naar buiten kijkt

Lesstofvervangend programma

Naast biologie komen muziek, tekenen, bewegen en vooral taal goed aan bod. Het Bewaarde Land vormt zo geen extra werk, maar vervangt bestaande lessen.

Illustratie van kinderen met vlindernet

Fijner omgaan met klasgenootjes

Door in kleine groepjes samen te werken ontstaat meer verdraagzaamheid tussen leerlingen. Ze zijn vriendelijker, ook wanneer ze weer op het schoolplein zijn.

Illustratie van poppetje die boom knuffelt

Meer respect voor leefomgeving

Leerlingen ervaren met hun hoofd, hart en handen de natuur en de relatie tussen natuur en mens. Hierdoor ontwikkelen ze meer respect voor hun omgeving.

Illustratie van doel met pijl

Bijdrage kerndoelen basisonderwijs

Het Bewaarde Land sluit aan bij landelijke kerndoelen voor primair onderwijs. Met name doelen uit het leergebied ‘Oriëntatie op jezelf en de wereld’.

Illustratie van wereldbol met boompjes

Aansluiting bij SDG's

Het programma sluit aan bij Sustainable Development Goals (SDG’s) van de VN die een eind moeten maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering in 2030.

Illustratie van klok met blaadjes er om heen

Een ervaring voor het leven

In groep 8 en vaak vele jaren later herinneren leerlingen zich nog hun avonturen in Het Bewaarde Land.

Voor wie?

Het Bewaarde Land is een natuurbelevingsprogramma voor leerlingen uit groep 4, 5 en 6 van het basisonderwijs. Per programma kunnen maximaal 40 leerlingen deelnemen.

Wat?

Kinderen gaan in kleine groepjes, onder leiding van goed opgeleide vrijwilligers, op ontdekking. De dagen zijn gevuld met bijzondere ontmoetingen en uiteenlopende werk- en spelvormen.

Wanneer?

In drie achtereenvolgende weken verkennen de kinderen op een vaste weekdag Het Bewaarde Land. Dit kan in het voorjaar (april t/m juli) of najaar (september t/m oktober).

Waar?

Het Bewaarde Land vindt plaats in vijf natuurgebieden in Noord-Brabant. Met bos, duinen, vennen en heide is iedere locatie een uniek stukje Bewaard Land.

Wat kost deelname?

De kosten bedragen 80 euro per leerling. Scholen betalen een eigen bijdrage die afhangt van de subsidiemogelijkheden binnen de gemeente.

Meer weten?

Nieuwsgierig geworden naar Het Bewaarde Land? Wij vertellen je graag meer. Vul het formulier hieronder in en wij nemen contact met je op.

Doet jouw school ook mee?

Heeft jouw school interesse om deel te nemen aan Het Bewaarde Land? Vul dan onderstaand formulier in en wij nemen contact met je op.

Gegevens school

Adres(Vereist)

Gegevens contactpersoon


IVN Natuureducatie verwerkt je gegevens om je aanmelding te bevestigen. Ook verwerken wij je gegevens om je te informeren over onze dienstverlening. Meer weten? Raadpleeg ons Privacy en cookie statement
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.