Landschap

Reis in de ruimte voor de rivier


Zwolle 1 juli 2023

De Schellerwaarden!

Het nieuwe land van vos en lepelaar, zeearend, ree, otter en bever.

Heel veel vogels en insecten.

Zeldzame en minder zeldzame flora.

In de voetsporen van Jan Voerman de IJsselschilder….

15 juni, een mooie donderdagavond en fijn wandelweer.

Met zo’n 30 deelnemers gingen we de Schellerwaarden in. We volgden het Voerman pad. Deze route toont het romantische landschap, zoals de schilder Jan Voerman zo mooi en veelvuldig vastlegde.

Na uitleg over het gebied en het huidige beheer, liepen we in stilte naar de plek waar de schilder wordt geëerd door een lege schilderijlijst. Hierdoor heen zie je het gezicht op Hattem. Op het bijbehorende bord is het betreffende schilderij van Jan Voerman afgebeeld.

We kregen ook informatie over de geschiedenis van het Kleine Veer.

Al eeuwen geleden was er een veer verbinding, na het bouwen van de bruggen over de IJssel een tijd weer niet, maar nu kun je er tijdens een mooie fietstocht prima overvaren.

Daarna liepen we door naar de plek waar nog een fundering van een boerderij ligt.

Onderweg bekeken we een aantal planten. We zagen ook verschillende vogels, waaronder zwarte sterns. Op het rustpunt bij de funderingen werd een gedicht over de IJssel voorgelezen en bekeken we uit de IJssel afkomstige schelpen en bever-uitwerpselen.

Vanaf dit punt liep een aantal mensen nog naar de IJsseloever en daarna keerden we terug.

Op de terugweg vonden we alsnog mooie kruisdistels. Op de heenweg was er naar gezocht, maar waren we er blijkbaar toch voorbij gelopen. De kruisdistel is echt een plant die bij de uiterwaarden hoort, evenals de Grote pimpernel die ernaast groeide.

Al met al een geslaagde wandeling en wat mij als een van de gidsen betreft, is zo’n zomeravond wandeling voor herhaling vatbaar.

Marjolein Koopmans (tekst)
Gijs Tijssen (fotografie)

Grote Pimpernel (uit archief)
Kruisdistel (uit archief)

Ontdek meer over

Deel deze pagina