Landgoed Dickninge: Holwortel en andere stinzenplanten

Zwolle 21 april 2024

Verslag van een excursie.

Excursie 7 april 2024

Locatie : Landgoed Dickninge, De Schiphorst bij De Wijk

Weersomstandigheden: Zonnig en 22 graden!

In een seizoen waar de temperaturen behoorlijk waren opgelopen en de natuur flink voorliep, was het op deze dag bijzonder warm. Dat liet de opkomst ook wel zien, er kwamen 22 volwassenen en 3 kinderen. Wat opviel, was dat bijna iedereen de excursie via de website had gezien en er op één stel na niemand uit de naaste omgeving was. Een mevrouw liep al voor de derde keer mee.

Ik heb eerst iets kort verteld over het landgoed. Toevallig had ik de eigenaar onlangs gesproken en die vertelde dat er vanaf dit seizoen aan één kant van ‘de es’ voortaan flora- en faunavriendelijk beheer zal  worden toegepast. Dat is een mooie stap in de goede richting. Er is daar rogge ingezaaid. Het beheer laat te wensen over daar. Op de plek waar de meeste holwortels staan, staan ook vele dode overblijfselen van andere planten, die boven de holwortels uitsteken. Dat is erg jammer, want het mooie zicht is daar weg.

Ik gaf de kinderen aan het begin een kartonnetje om een natuurschilderijtje te maken. Dat vonden ze erg leuk en werd ook heel mooi gemaakt. Ik kon ze vaak genoeg bij mooie dingen betrekken.

Vooral de verwondering was mooi om te zien….
Voor de brug begon ik met het stinzenverhaal en toen kwamen al die planten tevoorschijn. Ik had grote foto’s van de planten bij me en dat was handig (met een grote groep) om die eerst te laten zien en de mensen dan zelf te laten zoeken, ook omdat de daslook en de aronskelk nog net niet bloeiden.

Er werd flink gezocht naar het kleine muskuskruid en met zoveel mensen vind je toch wat meer exemplaren.
Vlinders vlogen rond en de vogels lieten zich ook goed horen. Ik heb de mensen nog gewezen op de handige ‘Merlinapp’, een handige hulp. Dat vonden ze ook heel interessant,.

Kleine dingen vinden mensen toch erg leuk om te ervaren: de beukennootjes in een ruwe eikenstam, de mierenbroodjes van de holwortel en anemonen, de gaatjes die de hommels boren in het spoor van de holwortels.

Al met al vond ik het een erg leuke excursie en waren de mensen erg enthousiast.
De kinderen gingen trots met hun kaartje met natuurschilderijtje naar huis.

Gids: Marlène Vaessen

Deel deze pagina