Zwolle
Natuur
maandag10okt2022

Geslaagde excursie "Het water van Molecaten"

Op de zonnige herfstmiddag van 9 oktober loopt het Landgoed Molecaten niet alleen vol met eikels en beukennootjes, maar ook met wandelaars. Hiervan melden zich er 42 aan voor de IVN-excursie, onder wie 10 kinderen. Na een korte inleiding gaan we in twee groepen op pad.

De kinderen en hun (groot)ouders zitten bij elkaar in de groep en zo nemen de kinderen elkaar mee bij het speuren naar paddenstoelen, het beklimmen van hellinkjes, zoeken naar de juiste blaadjes bij bladbingo en ondertussen raken de verzamelzakjes aardig vol. De volwassenen gaan ook mee speuren en willen vooral leren: hoe zit het sprengenstelsel in elkaar, de verschillen tussen naaldbomen, welke paddenstoelen zijn eetbaar. Spannend, maar ook verontrustend was een ree dat over het fietspad sprong, waarschijnlijk opgejaagd door de grote drukte in het bos. Het mooiste waren de mini zwammetjes die we op dennenkegels vonden. Kortom een rijke herfstmiddag.

De tweede groep liet zich verrassen door allerlei wetenswaardigheden rond het landgoed. Hoe Huize Molecatehet is ontstaan, wie de eigenaren waren, hoe het huis is gebouwd, hoe de Spaanse graven aan hun naam komen. De prachtige Mariabeuk aan de sprengkop is minder oud dan op het bordje staat, maar met ongeveer 250 jaar nog steeds heel respectabel. Na een ommetje langs het hoogste punt, de Trijsberg, kwamen ze bij de watermolen de eerste groep weer tegen. Na ruim twee uur wandelen ging iedereen tevreden naar huis.