“We willen ons terrein vergroenen en teruggeven aan de natuur” Klimaat en duurzaamheid

“We willen ons terrein vergroenen en teruggeven aan de natuur”

Zutphen 8 juni 2021

Door Lisette Eindhoven

Het Tiny Forest groeit en bloeit

IVN Zutphen lid Geon Steenbakkers plantte in maart 2021 zijn Tiny Forest aan. In de nieuwsbrief van juni staat een interview met hem. Hij houdt ons met foto’s op de hoogte. Deze foto’s maakte Geon begin oktober 2021. Hij is vooral trots op zijn mulchlaag: “Er is nog steeds geen onkruid!”

er staat van alles in bloeimulchkardinaalsmutsgelderse roosbijenhaagTiny ForestToen een inwoner van Zutphen van IVN Natuureducatie een subsidie kreeg om een Tiny Forest aan te leggen, werden hij en zijn vrouw direct lid van IVN Zutphen. Reden genoeg om Geon Steenbakkers en zijn vrouw te bezoeken en te kijken hoe een Tiny Forest eruitziet. Geon zorgt voor een gastvrij onthaal en laat vol trots zijn minibosje zien. Hij is een enthousiast verteller en ieder lid van IVN Zutphen is van harte uitgenodigd voor een rondleiding.

Geon en zijn vrouw waren al een tijdje op zoek naar een huis buitenaf dat voldeed aan hun wensen. Ze woonden al heel mooi, maar ze wilden graag geiten, varkens, kippen en ganzen en een huis met woonkeuken, grote woonkamer, en slaapkamer op de begane grond, ruimte voor een moestuin en genoeg land voor fruitbomen en de dieren. “Dat is er hier aan de rand van Zutphen allemaal, de tuin is 250 m diep, omzoomd door een bos, het spoor en sportvelden,” zegt Geon.

Ruimte genoeg dus om een Tiny Forest aan te leggen. Onderweg van het huis naar het minibos komen we langs de kippen, twee heel aanhankelijke varkentjes en een tiental schapen. “Dat zijn Ouessant schapen. Geiten zijn echte Houdini’s en dat durfden we hier niet aan omdat we langs het spoor wonen.”

Hoe kwamen jullie op het idee om en Tiny Forest aan te gaan leggen?
“We zijn bezig onze tuin te vergroenen. We willen het bospad dat over het oude spoortraject loopt herstellen en we hebben een vijver aangelegd die de vorige bewoner eruit had gehaald. We willen de brandnetels, de Japanse duizendknoop en de bramen verslaan, inheemse planten en bomen planten en een paddenpoel aanleggen, zodat we weer bijen, vlinders en hommels, kikkers, padden en egels in de tuin krijgen. Ergens op internet of in een landschapstijdschrift zagen wij dat IVN geld had gekregen om de aanleg van Tiny Forests te subsidiëren en we schreven ons in om daarvoor in aanmerking te komen. Helaas werden we in september uitgeloot, maar in februari konden we alsnog de subsidie krijgen.” Begin maart begonnen ze te planten.

Wat is eigenlijk een Tiny Forest?
“Volgens IVN is een Tiny Forest een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Dat is ongeveer 200 m². Ons bosje ligt in een driehoek en is ongeveer 120 m² groot. We hebben 360 bomen geplant.” IVN raadt ongeveer 30-40 soorten aan, een kroonlaag, een boomlaag, een sub-boomlaag en een heesterlaag met o.a. eik, linde, veldesdoorn, vogelkers, fladderiep, haagbeuk, wilde peer, lijsterbes, boswilg, meidoorn, vlierbes, kardinaalsmuts, kornoelje en wegedoorn. “Wij hebben ruim 40 soorten. Toen we toch aan het bestellen waren, hebben we ook 170 extra struiken en boompjes, zoals Gelderse roos, duindoorn en hulst gekocht voor een bijenhaag. En het gras in de boomgaard vervangen we door kruiden, voor de schapen.”

IVN stimuleert de aanleg van Tiny Forests, maar helpen ze je er ook bij? En op welke manier is IVN Zutphen erbij betrokken?
“IVN heeft een uitgebreid handboek, waarin alle stappen staan die je moet doorlopen. Van veldverkenning, bodemonderzoek en bodembewerking, beplantingsplan, tot plantdag en beheer. We hebben ons vooraf ook goed ingelezen. Omdat we pas in februari begonnen, was het best lastig om te weten wat er in de omgeving groeit. En doordat de IJssel en de Eefse Beek vlakbij zijn, vertekent dat ook nog eens. Klaske ten Grotenhuis van IVN Zutphen heeft met ons meegekeken, en zij komt nog vaker langs om ons te ondersteunen als wij dat nodig hebben. Het bestellen van de bomen was ook best lastig omdat er in februari veel minder beschikbaar is en de prijzen veel hoger zijn. We hebben dit samen gedaan met een kennis (A.) uit Brummen, die we hebben leren kennen via de Tiny Forest cursus van IVN, zodat we grote hoeveelheden tegelijk konden bestellen.”

Hoeveel moet je afweten van bomen en planten?
“We waren altijd al plantenliefhebbers, maar door het bezig zijn met het Tiny Forest is onze botanische en dendrologische kennis enorm gegroeid. Die kennis was eigenlijk nul. Elke keer herken ik meer bomen en struiken.” Op hun terrein staan al heel veel fruit- en andere bomen en struiken, maar Geon is zo enthousiast geworden dat hij er nog veel meer bij wil. “Ik wil ook Nederlandse abrikoos, Nederlandse perzik en walnoot gaan planten, en uit mijn oude tuin in Arnhem krijg ik nog een vijgenboom. Met het uitgebreide handboek van IVN leer je zoveel bij, dat je ook zonder ervaring een Tiny Forest of een kleiner Tuiny Forest voor in je achtertuin kunt aanleggen.”

Wat moet je er allemaal voor doen?
Om te beginnen moet je weten wat voor grond je hebt en moet je dus bodemonderzoek doen. Is het kleiige, zandige, voedselrijk? Verder moet je voor dat er gegraven wordt ook controleren waar de kabels en leidingen in de grond zitten, vooral spoorkabels van duizenden volt. “Je moet een KLIC-melding doen. Bij ons kwam ProRail direct langs toen we lieten weten dat we wilden gaan graven. De loonwerker die A. had ingeschakeld had verzuimd rekening te houden met de KLIC-melding en stuitte op een gasleiding. Dat wil je niet hebben! Er werd een meter grond afgegraven en omgezet met mest. Het was duidelijk dat de grond hier ooit was opgehoogd en er kwam een hoop huisvuil uit, zelfs een heel tapijt.” Als het bos eenmaal staat, moet het onderhouden worden. “Om de schapen eruit te houden was een omheining nodig, en om echte bosgrond te krijgen moest er mulch tussen de bomen komen. Wij gebruiken daarvoor het schone stro uit de varkensstal en de bemestte stro uit de schapenstal. Het is een heel gedoe om steeds met een de kruiwagen over het ongelijke terrein heen en weer te lopen.”

Terwijl we door het lage bosje lopen, wijst Geon de boompjes aan. “Ik loop vaak door het bosje heen en probeer de bomen en struiken te herkennen. Meidoorn, duindoorn, bessenstruik, iep.” Geon zakt steeds door de knieën. “Ik kan hier uren zitten om onkruid uit te trekken. Dit ga ik winnen,” lacht hij.

IVN wil mensen en natuur met elkaar verbinden. Op welke manier helpt jullie Tiny Forest daarbij?
“We willen het schrale landschap vergroenen en teruggeven aan de natuur en doordat ons Tiny Forest niet ver af ligt van een openbaar pad, kunnen mensen het vandaar af zien. Het bosje zelf is niet toegankelijk, het is de bedoeling dat het ondoordringbaar wordt voor mensen. Maar leden van IVN Zutphen zijn van harte welkom om het Tiny Forest te komen bekijken en misschien wel geïnspireerd raken om ook een klein bosje aan te planten.”

En nog een laatste vraag, zouden jullie de leden van IVN Zutphen in de nieuwsbrief met foto’s op de hoogte wil houden van de groei van jullie Tiny Forest?
“Natuurlijk!”

Ⓒ Lisette Eindhoven

(Meld je bij leden.ivn.zutphen@gmail.com als je in contact wilt komen met Geon)

Hieronder nog enkele foto’s van Het Tiny Forest in mei 2021.

 

Tiny ForestTiny Forest

Ontdek meer over

Deel deze pagina