Jonge slootjesexperts

Jonge slootjesexperts

Zutphen 14 juni 2022

Op 12 juni was het weer de jaarlijkse slootjesdag van IVN. Op de Gorsselse Heide visten kinderen en hun (groot)ouders meer dan 100 diertjes uit het water. Larven van libellen en juffers, waterschorpioenen, kikkers, visjes en nog veel meer. Zelfs de ringslang zwom langs.

Het is zondagmiddag 12 juni en lekker weer met zon als er om 14.00 uur 9 kinderen en 7 volwassenen naar de gracht op de Gorsselse Heide komen om waterdiertjes te vangen. Sommige kinderen hebben een schepnetje mee, maar gelukkig zorgen de begeleiders van het IVN (Lucie, Jouck, Willemien en Klaske) voor materialen als netjes, loeppotjes, emmertjes, zoekkaarten enzovoort.

Libelle- en jufferlarven
Na een korte introductie over hoe er gevangen moet worden, gaan de kinderen aan de slag. Meteen zien ze al diertjes in hun bak, en het scheppen gaat voortreffelijk. Er is eerst helemaal geen tijd om met de zoekkaart uit te zoeken welk diertje gevangen is, eerst moeten de kinderen vissen. Maar na een tijdje komt er toch aandacht voor de beestjes zelf. Er vliegen veel libellen en vooral juffers rond en in de bak vinden ze dan ook de nimfen en larven van deze dieren. Een jongen ziet nog een huid van een libel op een plantenstengel, en ook had een IVN’er oude huidjes meegenomen.

Ringslang
Soms is de determinatie lastig, maar de ouders/opa’s en oma’s helpen goed en dan vind je de juiste namen op de zoekkaart. De Waterschorpioen is er in diverse maten, maar lijkt steeds op zijn volwassen stadium. In tegenstelling tot de nimfen van de libellen en de juffers. Ook de haftenlarven zien er niet uit als Eendagsvliegen en de Kokerjuffers niet als Schietmotten. Er zitten grote kikkers in de gracht en ook hele kleine kikkertjes met al pootjes en soms nog een staartje. In totaal zijn er meer dan 100 diertjes op naam gebracht. Ook hebben we allemaal de Ringslang zien zwemmen, zijn kop met gele halsband net boven water.

Aan het einde krijgen alle kinderen een Slootjesdagdiploma en een button met als tekst : Slootjesexpert. Ze willen allemaal volgend jaar terugkomen, we hopen natuurlijk de ouders ook.

Namen en aantallen dieren
Waterspin 3, Libellenlarven 10, Kokerjuffers 3, Jufferlarven 14, Watervlooien 2 (maar vast wel meer, die zijn immers zo klein), Watermijten 9, Duikerwants 1, Bootsmannetjes 4, Waterschorpioenen 12, Poelslakken 23, Posthoornslakken 4, Schrijvertjes 2, Schaatsenrijder 1, Groene kikkers 17, kleine kikkertjes meer dan 10, tubifex 1, Haftenlarven 3, veel kleine visjes (misschien Voorntjes want er zitten ook grote Voorns in de gracht en er zitten ook Snoeken in, eentje van wel 1 meter).

Het was voor allemaal, kinderen, volwassenen en IVN’ers een fijne middag.

Deel deze pagina