Hotel weer open! Biodiversiteit

Hotel weer open!

Zutphen 1 maart 2022

Het wilde-bijenseizoen zit er weer aan te komen. De hommelkoninginnen vliegen al begin maart op zoek naar nestgelegenheid. De wilde solitaire bijen vliegen nog niet, die worden begin of half april wakker, ofwel ze worden volwassen. We gaan het dit jaar voor het eerst zien in het bijenhotel in de heemtuin van het Emerpark (tegen over de Kaardebol).

Het bijenhotel is vorig voorjaar in de heemtuin geplaatst, dus daar zijn nog geen mannetjesbijen bij geweest. Want nadat ze deze nieuwe nestplek ontdekt hebben, vulden de al bevruchte vrouwtjes de nestgangen. Ze blijven meestal wel in de buurt van de geboorte een nestplek zoeken. 

Dit jaar verwacht ik begin april (bij mooi weer) een gonzen van rosse metselbijen voor het bijenhotel. Dat zijn dan een heleboel mannetjes wachtend op de uitkomst van de nieuwe vrouwtjes. De mannelijke eitjes zijn namelijk het laatste gelegd in het nestbuisje, zodat ze er als eerste weer uit komen. En daarmee ook een paar dagen eerder dan de vrouwtjes zodat er geen inteelt ontstaat. En tja, er zijn mannetjes in overvloed zoals waar te nemen is, dus als de nestholte van buiten af leeg gevreten wordt door rovers als mees of specht, gaan eerst de mannetjes er aan. En ach, ze kunnen zich niet verweren, ze hebben geen steker. De vrouwtjes wel, maar die gebruiken ze liever niet.

Voldoende ruimte
Er is nu nog voldoende lege ruimte in het hotel. Voor volgend jaar vermoed ik dat er weer nieuwe broedbuisjes geplaatst moeten worden om voldoende ruimte te blijven bieden. Na de rosse metselbij komt er nog een serie anderen waaronder de kleinere blauwe metselbij. Ja ik verzin het niet, als je goed kijkt met licht er op zie je een ijzerblauwe gloed. Daarna komen er nog een aantal soorten, maar dat is meer iets voor de echte determinanten.

Er is binnen de straal van max. 50 meter voedsel genoeg want ze moeten wel behoorlijk concurreren met de honingbij die iets verderop in zeer grote aantallen aanwezig is. En dan is er de roofwesp die het mooi afgesloten buisje weer open kraakt met een kleiner gaatje en haar eitjes er parasitair in legt. Maar lang niet in alle nestbuisjes, en als we de goudwesp dan waarnemen is dat toch wel een heel mooie verschijning met het glanzend blauwgroen en rood. Waarvan de eitjes direct uitkomen en de larven zich te goed doen aan de aanwezige voedselvoorraad.

Zo is er dus het hele seizoen rond het bijenhotel van alles te beleven, net als in een vakantiehotel met vele soorten mensen. Neem een kruk mee en creëer een terras voor het bijenhotel. Neem wel je eigen koffie mee. Maar dat kende we al met twee jaar “koffie to go”. Dus go! 

Tekst en tekening: Wim Bosma

Ontdek meer over

Deel deze pagina