Het sprookje van een landheer, vijf vrouwen en een pachter

Het sprookje van een landheer, vijf vrouwen en een pachter

Zutphen 16 augustus 2022

Er was eens – nog niet zo heel lang geleden, in een land hier vrij dichtbij – een groep vrouwen. Divers waren ze, het waren vrouwen van allerlei slag, leeftijd en talent. Eén ding hadden ze gemeen: ze hielden van de natuur en van kinderen. Ze besloten ‘een natuurbeleving voor kinderen’ te gaan scheppen. Dat was het idee, verder hadden ze niets. Maar ze hadden talent, waren actief en vulden elkaar fantastisch aan. En zo kon het gebeuren dat op een goede dag deze vijf vrouwen in de plaatselijke kroeg om tafel zaten met de landheer, eigenaar van landerijen en bossen in de wijde omtrek wiens familie daar al sinds mensenheugenis woonde. Het was een wonderlijk gesprek, snuffelen, aftasten, plannen ontvouwen en vele onzekere en nog onduidelijke zaken kwamen ter tafel. Toen de landheer de plannen van de vrouwen had beluisterd sprak hij, ‘beste dames, het lijkt me allemaal nogal ambitieus, geef me even tijd om na denken en met mijn raadsheren te overleggen. Zodra ik een besluit heb genomen, hoort u van mij’. En jawel hoor, enige tijd later landde een postduif op het een terras van een van de vrouwen en liet een brief van de landheer achter. Zijn bericht vervulde de vrouw met grote vreugde en ze spoedde zich naar haar vriendinnen om het goede nieuws te delen. De landheer stelde zijn bos open en was bereid zelf mee te denken en zijn boeren – die hem immers ieder jaar herendiensten verschuldigd waren – in te zetten om deze klus te klaren. De vrouwen konden hun geluk niet op en hielden die nacht uit diepe dankbaarheid een maanceremonie om het universum te danken voor zoveel voorzienigheid. 

En zo togen ze eensgezind aan het werk, de landheer, de vrouwen en de boeren. De pachter – uitbater van de plaatselijke kroeg – ontving de groep altijd hartelijk en voorzag hen van spijs en drank. Naarmate het plan vorderde en de werkzaamheden het beoogde resultaat naderden bleek de pachter van cruciaal belang. Immers, de plaatselijke kroeg is het begin- en eindpunt van: HET HERTENPAD BAAK

Het Hertenpad is een gratis bewegwijzerde en in een boekje beschreven natuurbelevingsroute van 2,2 km voor kinderen van de basisschool. Door natuurwaarnemingen en activiteiten die je hart beroeren, je lichaam in beweging brengen en je hoofd laten tollen is het Hertenpad een natuurbeleving die je alle kinderen gunt en waar je als (groot)ouders bouwt aan herinneringen die een leven lang meegaan.

In de plaatselijke kroeg ‘Het Wapen van Baak’ kunnen de kinderen hun rugzakje ophalen en terugbrengen. Daarin zitten materialen voor spelletjes en activiteiten tijdens de route.

Hier vind je meer informatie over het Hertenpad in Baak.

En dit nu, beste mensen, is de ontstaansgeschiedenis van Het Hertenpad in Baak.

4 juni 2022, Lidwien Mol

Deel deze pagina