wortelgroenten

Groentetuin IVN Zeewolde


Vroege wortel - Schermbloemenfamilie

 Als het goed weer lijkt te blijven en de bodemtemperatuur ongeveer 7°C is, dan kun je vroege wortelen zaaien. De grond moet goed losgemaakt zijn, want de wortelen vertakken gemakkelijk. Grond niet bemesten, daar houden wortelen niet van.

peenWortelen kiemen langzaam, je moet ze vochtig houden en beschermen tegen koude nachten. Dat kun je doen door na het zaaien af te dekken met bijv. jute en dat regelmatig nat te houden. Om te proberen de temperatuur zo hoog mogelijk te krijgen kun je vliesdoek of folie er als een tunneltje overheen spannen. Het kan wel 2 weken duren voordat je de plantjes ziet verschijnen. Dan moet de bedekking er af, zodat ze verder kunnen groeien.

Regelmatig water geven en het tunneltje laten staan. Zonodig de plantjes uitdunnen, dan groeien ze beter, ze worden dikker, dus hebben ze voldoende ruimte nodig. Als het goed gaat kun je eind juni, begin juli de eerste worteltjes oogsten.

Winterwortel - Schermbloemenfamilie

Zaaien op rijtjes vanaf eind april tot juli. Afdekken om ze vochtig te kunnen houden, totdat ze gekiemd zijn. Zonodig uitdunnen, want ze willen ook in de dikte groeien, daarvoor moet dus ruimte zijn. Kiemen traag. Vochtig houden, onkruid wieden. Soms komt de wortelvlieg. Die legt eitjes en dan eet de larve jouw wortel op. Remedie : naast ui-achtigen zaaien, en/of afdekken met insectengaas.

Handig is het zaaien van vroege wortels en late wortels zo te plannen, dat je aansluitend wortels kunt oogsten.

Om te bewaren: wortels voorzichtig oogsten, aanhangende grond laten zitten (die beschermt de tere wortelhuid tegen uitdrogen ), meeste loof eraf, groeipunt laten zitten, in een bakje met grond of zand bedekken en een beetje vochtig houden. Vorstvrij.

Rode biet - Ganzenvoetfamilie

Je kunt zaaien van half april tot eind juni. Dan heb je bietjes vanaf ongeveer augustus. Rode biet kun je ook bewaren om in de winter op te eten.

Je moet ruim zaaien op rijtjes. De bieten worden rond, ze hebben ruimte nodig, dus zonodig uitdunnen. De kiemduur is ongeveer 10 dagen. Ze groeien niet zo snel, heb geduld.

bietAls je de bieten hebt geoogst, dan moet je ze schoon borstelen, afspoelen, het loof er af snijden en koken. Als ze van binnen zacht zijn, dan laat je ze afkoelen en dan moet het huidje er af geschild  met een mes. Daarna snij je ze in stukjes, maakt ze eventueel weer warm, dan kun je ze eten. Lekker met gebakken sjalot. Let op het bietensap!

Om bieten te bewaren moet je ze voor de nachtvorst rooien. Je haalt het meeste loof er af, maar laat de groeipunt en een paar kleine blaadjes en de wortel intact. Dan zet je ze in een bakje met aarde zodat de wortel weer bedekt is. Vorstvrij. Zo blijven ze in leven.

ui

Lente-uitjes of stengeluitjes - Lookfamilie

Je kunt ze zaaien direct in de grond, in augustus en september, dan blijven ze staan in de winter en dan oogst je in het voorjaar, mei, juni. Dan heb je dus vroege stengelui. Je kunt ook in april zaaien, dan heb je in augustus en september stengelui. Zaaien op rijtjes.