tomatenkasje

Groentetuin IVN Zeewolde

 

Tomaten - Nachtschadenfamilie

Tomaten houden van warmte. Je moet eind maart, begin april zaaien in potjes en laten kiemen in een warme lichte omgeving. ( bijv. de vensterbank ) Verspenen in een grotere pot, afharden en dan - als ze groot genoeg zijn - uitplanten in het kasje.

Aanplant en onderhoud

De planten moeten worden opgekweekt langs een stok of een draad en worden aangebonden.

tomaatIn de bladoksels gaan scheutjes groeien, de plant wil zich vertakken. Als je dat laat gebeuren, dan krijg je een kas vol scheuten, heel veel blad en niet veel tomaten. Je kunt de scheuten beter weghalen, afknijpen, dat heet “dieven”.

Er komen bloeischeuten, de plant gaat bloeien en er ontstaan kleine groene tomaatjes, die langzaam oranje kleuren. Steeds blijven aanbinden en dieven. Als de plant tot tegen het dak van het kasje is gegroeid, dan moet je de top er af knippen.

Zorg dat de bodem vochtig blijft, geen water op de plant gieten, maar op de grond. Tomaten zijn gevoelig voor Phytoftera, net als aardappelen. Goed ventileren.

Er zijn heel veel soorten, van dikke vleestomaten tot kleine kerstomaatjes. Allemaal lekker. In onze kas staan cocktail tomaten, trossen met kleine tomaten, ongeveer 3cm.

Komkommer - Komkommerfamilie

 Net als tomaat houdt ook de komkommer van warmte. Zaaien en opkweek gaat hetzelfde, maar hier hoef je niet te dieven. Ook opbinden aan een draad of een stok. Ongeveer 90 dagen na het zaaien kun je de eerste komkommers oogsten. Komkommers zijn ook gevoelig voor schimmelziektes, dus goed ventileren. In onze kas staan mini komkommers, ze worden ongeveer 15 cm. lang.

bloem tomaat

0 dagen na het zaaien kun je de eerste komkommers oogsten. Komkommers zijn ook gevoelig voor schimmelziektes, dus goed ventileren. In onze kas staan mini komkommers, ze worden ongeveer 15 cm. lang.

 

komkommer