Verslag activiteiten Landschapsbeheer

Ook in de zomer zitten we niet stil.

De vlechtheg in de Noorderwaard is weer gesnoeid. Ook hebben we de heggen bij de rotonde im De Geer weer gesnoeid.
Minder zichtbaar is het snoeien van de hoge taxushaag op Rhijnestein en de brede beukenhaag. Maar ook deze grote klus is weer geklaard.

 

 

 

Het eerste kwartaal van 2023

 

Om te beginnen waren we op meerdere adressen aan de Langbroekerdijk. Vervolgens hebben we aan de Landscheidingsweg met leerlingen van een basisschool wilgen geknot. We waren op Leeuwenburg en op het Vikinghofterrein. Aan de Ossenwaard schoonden we een singel op en tot slot knotten we de wilgen aan de Aalswaard.

De eerste knotdag van het nieuwe jaar

Op 7 januari 2023 waren we bij de familie Bakker aan de Bovenwijkerweg. Een landgoed met veel knotwilgen waarvan er dit jaar weer ca 50 aan de beurt waren. De 25 vrijwilligers hebben daarvan een groot deel geknot. Onze burgemeester Iris Meerts en haar partner leverden een grote bijdrage met hun inzet. Maar de leden van onze knotploeg deden daar niet voor onder.

Halverwege de ochtend zorgden gastheer en-vrouw voor koffie etc. Na de werkzaamheden was er zoals altijd bij deze nieuwjaarsbijeenkomst gluhwein en daarna voor ieder nog een ruime kop soep.

Het was niet alleen droog deze ochtend, maar de temperatuur was zelfs heel aangenaam en het zonnetje kwam er ook bij. De jassen gingen uit en een enkeling was in de loop van de ochtend in een T shirt aan het werk, alsof het zomer was.

We konden dus terugkijken op een mooie ochtend.

Knotten in december

Zaterdag 10 december werd er geknot bij een woning aan de Ossenwaard in Cothen. Het was die dag ook al koud, maar vooral erg mistig. Het werk werd op dinsdag 13 december voortgezet en toen was het met enkele graden vorst pas echt koud. Maar wel prachtig bij deze winterse omstandigheden.

Zaterdag 5 november 2022 Natuurwerkdag Knotten op Het Lange Broek.

De natuurwerkdag werd gehouden op Het Lange Broek aan de Gooijerdijk in Langbroek, een particulier natuurgebied van 12 hectare dat door de eigenaren zelf wordt beheerd en onderhouden. Daar staat een aantal rijen knotwilgen die elke 2 a 3 jaar geknot moeten worden. Zie de website van Het Lange Broek: http://www.hetlangebroek.nl/

Lange broekDe 34 deelnemers wisten op die dag 65 wilgen te knotten. Aan het begin van de dag werden ze toegesproken door een wethouder uit Wijk bij Duurstede en de directeur van het Landschap Erfgoed Utrecht. De werkgroep Landschapsbeheer organiseert deze dag in samenwerking met het LEU.

Een verslag van de dag staat in deze fotoreportage: Natuurwerkdag 2022

natuurwerkdagnatuurwerkdag

Iedereen kan meedoen aan de Natuurwerkdag, ook als je geen ervaring hebt met klussen in de natuur. Het is een mooie manier om kennis te maken met het werken in de buitenlucht en iets te doen voor natuur en landschap. Met de Natuurwerkdag hopen we ook deelnemers te inspireren vaker in de natuur aan de gang te gaan als vrijwilliger.

Wie tijdens de Natuurwerkdag de smaak te pakken kreeg en mee wil doen met de knotploeg kan dat laten weten via info@vnmw.nl.

Zie hier de foto’s van de natuurwerkdag 2021 bij het Wolvengat: Natuurwerkdag

Terug naar Werkgroep Landschapsbeheer