Verenigingsnieuws

Jaarfeest 29 september 2023

ROOD IN HET GROEN

Op 29 september vanaf 17.00 uur op Langbroekseweg 4A.

Draag iets roods, neem je eigen glas mee voor de drank en neem een bakje mee voor de leftovers (dag tegen de voedselverspilling)
Kom op de fiets! Parkeren op de Melkwegse Tiendweg.

Het feest is alleen voor leden. Meld je aan voor 15 september en geef evt voedselwensen door op info@vnmw.nl

 

De algemene ledenvergadering op 4 april 2023

De ledenvergadering werd gehouden in Dorpshuis de Toekomst Langbroek op dinsdag 4 april.
Na een lezing door Hendrike Geessink van het Utrechts Landschap over de natuurontwikkeling in de uiterwaarden volgde de Algemene Ledenvergadering. Daarin werd het afgelopen jaar besproken en blikten we vooruit naar 2024 om de jaarlijke waardingssubsidie van de gemeente zeker te stellen.
Ben Bakker werd als bestuurslid en penningmeester benoemd.

Verkiezingen, Natura 2000 en de WOLF

Op 15 maart wordt er gestemd voor de provinciale staten en het waterschap. De provincie gaat onder andere over de openbare ruimte, over de milieuwetgeving, over windturbines, over het beschermen van de natuur en over de stikstofproblematiek. Het waterschap is onder andere aan zet over de waterkwaliteit, over het peilbesluit in de natuurgebieden en over de manier waarop de komende jaren de Lekdijk wordt versterkt. Allemaal actuele zaken die spelen in Wijk bij Duurstede.

De VNMW organiseerde samen met theater Calypso op woensdag 8 maart een korte voordracht over die verkiezingen. Daarna lieten we zien hoe mooi die natuur is door het draaien van de film Wolf.

Over de inhoud van die film schrijft de producent het volgende. Het is niemand ontgaan, de wolf is terug in Nederland. Zeer bijzonder, aangezien de wolf 150 jaar geleden uit Nederland verdween. De wolf is een fascinerend dier dat een belangrijke rol speelt in de natuur. Jarenlang heeft Nederland het moeten stellen zonder toppredator, een roofdier dat boven aan de voedselketen staat. Met de terugkeer van de wolf hebben vele dieren weer een natuurlijke vijand. Zo houdt de wolf populaties van reeën, herten en zwijnen gezond. Boswachters zijn blij met de terugkeer van de wolf, als belangrijke schakel in de kringloop. Zijn terugkomst zorgt voor meer natuurlijke processen. Als hij tenminste de ruimte krijgt.

Over de ledenadminstratie

Lees hier meer over de mailing lijst en de regels bij het opzeggen van het lidmaatschap.

De winterwandeling op 8 januari 2023

Twaalf leden van de vereniging werden bij de start van de wandeling door de vereniging getracteerd op een kopje koffie bij De Engel aan de Markt. Bij prachtig weer begon daarna de wandeling, die via verschillende tuissendoor-paden naar Landgoed Sandenburg voerde. Bij de ingang van de “gele griend” werd even geknuffeld met de beer.

Met een rondje om Sandenburg kwamen we terug op de Langbroekerdijk en van daaruit liepen we door de velden terug om uit te komen bij De Jonge Graaf. Daar was niet alleen wat te drinken maar zeker ook wat te eten.

 

ALV en Planavond 1 november 2022

De ALV en Planavond werd gehouden op dinsdag 1 november 2022 in dorpshuis De Toekomst in Langbroek.

In het deel Planavond van de najaarsbijeenkomst  staan de plannen van de werkgroepen centraal. Gewoonlijk geven de coördinatoren dan een overzicht van hun plannen voor het komende jaar tijdens een presentatie. Dit is informatief, maar deze keer was het wat anders. Wat interactiever en met de focus op publieksactiviteiten, het verbinden met de samenleving en op activiteiten om de binding tussen werkgroepen onderling te versterken.

We zijn verhuisd.

Eind juli 2022 zijn we verhuisd van het Walplantsoen naar het Educatief Centrum op de Kinderboerderij De Vliert. Het Walplantsoen als adres vervalt. Het postadres van de vereninging wordt het adres van de secretaris. Zie contact

Jaarfeest 2022

FOTO’S van de BBQ: Jaarfeest 2022

FOTO’S van De Blauwe Bever: 220604 Blauwe Bever

We hebben het twee achtereenvolgende jaren over moeten slaan maar in 2022 was het organiseren van een jaarfeest weer mogelijk. Op zaterdag 28 mei was er een barbecue en op zaterdag 4 juni een vaart met De Blauwe Bever. Alle leden waren welkom op één van deze dagen of op beide.

De barbecue werd gehouden op de Groenesteinhoeve, Langbroekerdijk A14 in Langbroek. Een prachtige locatie waar we een mooie binnenruimte, een overdekt terras en een compleet voetbalveld ter beschikking hadden.Er werd een mooie avondwandeling gemaakt naar het nabij gelegen hazelaarhakhout bos op Sandenburg. Na de koffie met appeltaart gingen de 35 deelnemers geleidelijk huiswaarts.

Met de Blauwe Bever voeren we met 44 deelnemers vanaf de Rijnkade in Rhenen naar de Jufferswaard tussen Renkum en de Rijn. Daar gingen we van boord en maakten we onder begeleiding van de 3 gidsen een mooie wandeling in het gebied. Het weer was ons deze middag goed gezind en mede daardoor ging iedereen na de terugvaart naar Rhenen heel tevreden weer aan wal.

Brigitte Vos en Hennie Hadderingh