Biodiversiteit

MeerBomenNu

Wijk bij Duurstede 27 november 2023

MeerBomenNu in Zeist en op de Utrechtse Heuvelrug

MeerBomenNu is een burgerbeweging die dit jaar voor het vierde seizoen jonge boompjes redt. Deze zaailingen staan op plekken waar ze niet volwassen kunnen worden. Bijvoorbeeld omdat ze te dicht bij elkaar staan, of te dicht bij het pad. In plaats van wegmaaien, worden ze door vrijwilligers voorzichtig uitgeschept en gratis uitgedeeld voor een tweede kans. Het hergebruik van zaailingen is goed voor klimaat, biodiversiteit en nodigt iedere inwoner uit om de handen uit de mouwen te steken. In de gemeentes Zeist, Wijk bij Duurstede en Utrechtse Heuvelrug bevinden zich meerdere oogstlocaties

De geoogste bomen gaan naar diverse bomenhubs in de provincie – een bomenhub is een tijdelijke opslagplaats voor bomen. Hier worden de boompjes tijdelijk ingekuild, zodat ze nog deze herfst en winter kunnen worden uitgedeeld aan plantlocaties in de buurt. Dit zijn bijvoorbeeld boeren, landschapsbeheerders of particulieren die graag willen vergroenen. Iedereen die jonge bomen wil, kan zich melden via meerbomen.nu en krijgt het verse plantgoed gratis mee. In de afgelopen drie jaar werden reeds 1,6 miljoen bomen in Nederland verplant en dit jaar verwacht Meer Bomen Nu de twee miljoen te passeren.

Sinds begin november is het oogstseizoen officieel van start. Er staan de komende maanden vele oogstevenementen in de provincie gepland. Vrijwilligers kunnen zich per evenement aanmelden via de bomenplanner op meerbomen.nu en gaan vervolgens onder begeleiding van een oogstbegeleider gezamenlijk aan de slag in een natuurgebied, landschap of park, waar in samenwerking met boswachters en terreinbeheerders locaties zijn uitgekozen die ‘opgeschoond’ moeten worden.

De MeerBomenNu campagne versnelt de vergroening, en dat is klimaatwinst. De boompjes zijn bovendien veelal inheems, en worden altijd in een diverse mix uitgedeeld, waarmee de campagne een grote bijdrage levert aan de biodiversiteit in Nederland. In de afgelopen drie jaar werden reeds 1,6 miljoen bomen in Nederland verplant en dit jaar verwacht MeerBomenNu de twee miljoen te passeren.

Mocht u interesse hebben om hieraan bij te dragen, dan kunt u zich aanmelden via https://meerbomen.nu/regios/utrecht/.

Ontdek meer over

Deel deze pagina