9. Meander met knotwilgen

Bij de aanleg van de Heemtuin is er gegraven, daardoor soms verlaagd en soms opgehoogd. Doorbordurend op: ”In onze Heemtuin willen we de gebiedjes laten zien die kenmerkend zijn voor het rivierenlandschap”, konden we niet om “De rivier” heen. Over de loop van een rivier, over alles wat komt kijken bij het van hoog naar laag stromen, is de video, in de link hieronder, instructief. Een “still” uit dit proces laten we hier zien. De sloot kreeg een hoge oever een bocht, voor ons is hier de rivier aan het meanderen, de bocht draait de eigenlijke Heemtuin in en eindigt in een oude rietkraag tegen de wilgengriend. Naast de meander staan vier Knotwilgen en de oeverbeplanting beschreven we al bij de Poel.

HeemtuinRiet langs de oever van onze rivier, wordt  zo veel mogelijk gemaaid, kort gehouden. Oeverplanten willen we een kans geven, die geven een grotere biodiversiteit. Een enkele keer wordt er gebaggerd, omdat water anders verlandt, dicht groeit. De knotwilgen onderhouden we nooit allemaal tegelijk. Soms is het nodig om in de winter twee bomen te knotten, omdat de takkenanders  te dik worden. Meestal kunt u aan de vier bomen de cyclus van vier jaar wel ontdekken.

Links naar natuurgebieden met meander en knotwilgen:

https://www.utrechtslandschap.nl/natuurgebieden/landgoed-ni%C3%ABnhof/meer-informatie

http://www.aardkundigewaarden.nl/aardkundigemonumenten/detailpagina.php?tuin_ID=190

In de pers:

https://schooltv.nl/video/meanders-bochten-in-de-rivier/

https://www.ad.nl/utrecht/4000-jaar-oude-stroomgeul-in-wijk-bij-duurstede-weer-vrijgemaakt-meer-ruimte-voor-bijzondere-planten~ac17ebca/

https://regio90.nl/utrechts-landschap-herstelt-4000-jaar-oude-stroomgeul-op-vikinghof-in-wijk-bij-duurstede/

Wandeling door zo’n landschap:

https://www.wandel.nl/wandelroutes/wandelgebieden/wandelen-langs-het-water-10-tips.htm

https://www.utrechtslandschap.nl/varen/pont-van-het-landschap

https://www.geopark-heuvelrug.nl/wp-content/uploads/Aardkundige-Fietsroute-rondje-Bunnik.pdf

Terug naar Werkgroep Heemtuin