Paddenstoelenwerkgroep

bundelmycenaDe paddenstoelenwerkgroep IVN West-Friesland is een groepje enthousiaste mensen die regelmatig met elkaar op excursie gaan, op zoek naar paddenstoelen.
Het gaat momenteel om een groep van 11 personen, onze app-groep, waarmee we in wisselende samenstelling op stap gaan.
Onze vaste middag is op de maandag, maar in het seizoen, vanaf september tot in december, gaan we ook wel op andere dagen.
We zoeken dan de paddenstoelen op, fotograferen en determineren ze.
paarse schijnridderzwamOnze thuishaven is het Streekbos, maar daarnaast gaan we regelmatig naar de bossen in de Wieringermeer, Dijkgats- en Robbenoordbos. Verder zoeken we naar soorten in graslanden van het Naviduct Enkhuizen en de Koopmanspolder Andijk. In de bossen vinden we per excursie soms wel meer dan 100 soorten; in graslanden gaat het om minder soorten maar zeker tientallen.
PrachtmycenaPaddenstoelen kun je grofweg verdelen in soorten die in symbiose leven met bomen/planten, de symbionten, en soorten die groeien op hout of ziek hout of planten, de saprofyten.
Onder de soorten die groeien in symbiose vind je bijvoorbeeld russula’s, melkzwammen en amanieten, zoals de Vliegenzwam. Relatief grote soorten met fraaie kleuren, die je vooral in de nazomer en herfst vindt.
schubbige bundelzwamDe saprofyten zie je over een langere periode, sommige het gehele jaar, mits het niet vriest want veel soorten vriezen dan kapot. Maar in een zachte winter loont het tot in het voorjaar om paddenstoelen te zoeken. Voorbeelden van saprofyten zijn elfenbankjes, judasoren, kelkzwammen, maar ook veel kleine mycena’s.
Buiten het seizoen zijn we weinig actief maar vanaf september gaat het weer gebeuren.
Belangstellenden kunnen zich melden bij Marco van der Lee.