IVN Voedselbos de Haling

In 2020 ontstond het idee bij IVN West-Friesland om een voedselbos aan te leggen op een perceel van Staatsbosbeheer aan de noordkant van het Streekbos te Bovenkarspel. Langzamerhand is het ruige weiland omgetoverd tot een jong voedselbos in wording. Je kunt het ‘Voedselbos de Haling’ vinden op de hoek van de Veilingweg en De Haling.

Educatie
Het ontwerp van ons voedselbos is gericht op educatie. Met de grote diversiteit aan voedselbomen, struiken en kruidachtige planten willen we de diversiteit aan plantaardig voedsel laten ervaren door het publiek. Daarom organiseren we regelmatig excursies door het terrein. De deelnemers aan de excursies worden aangemoedigd om zelf te plukken, te ruiken en te proeven. Op aanvraag kunnen we ook educatieve kinderactiviteiten en groepsrondleidingen verzorgen. Ook bieden we activiteiten aan, speciaal gericht op scholen.
Data voor publieksactiviteiten kun je vinden in de agenda op de IVN West-Friesland website.
Excursies op verzoek aanvragen bij: publieksactiviteiten@ivn-westfriesland.nl Scholen kunnen contact opnemen met scholenwerk@ivn-westfriesland.nl

Toegang tot het terrein
Het Voedselbos is vrij toegankelijk voor iedereen. Tegenover de parkeerplaats aan de Veilingweg is het hek, daar kun je omheen lopen. Ga gerust op ontdekkingstocht buiten de gebaande paden. We hanteren wel enkele gedragsregels. Svp geen hond meenemen. Je kunt vrij plukken, ruiken en proeven. Neem gerust iets mee, maar alleen voor eigen gebruik. We horen graag welke gerechten je thuis bereid hebt met de oogst uit het voedselbos: voedselbos@ivn-westfriesland.nl

p1010551_aangepast__0

Vrijwilligerswerk
Aan de hand van een doordacht ontwerp is een enthousiaste groep vrijwilligers aan de slag gegaan met de aanleg van het voedselbos. Leerlingen van het Clusiuscollege te Hoorn hebben in het kader van een stageproject afgelopen voorjaar met graafmachines reliëf aangebracht in het terrein. Ook hoveniersbedrijven uit de regio hebben hun bijdrage geleverd om het terrein plantklaar te maken.
Er is echter nog veel te doen. In principe is er elke laatste zaterdag van de maand een werkochtend, waarop we in een gezellige sfeer planten, maaien, snoeien en schoffelen. Doorgaans zijn de werkochtenden van 9.00/9.30 uur tot ongeveer 12.00 uur. Wil je zelf ook graag meedoen met dit mooie project, meld je dan aan bij: voedselbos@ivn-westfriesland.nl

Zelf stekken kweken voor het Voedselbos
Je kunt ook een bijdrage leveren aan het voedselbos door zelf thuis stekken te kweken van fruitgewassen. In het winterseizoen organiseren we diverse dagen waarop je de bewortelde stekken zelf mag komen planten op onze stekkenakker. In een instructie filmpje wordt uitgelegd hoe je thuis, eventueel met je kinderen, stekken kan laten wortelen.

Stekken voor Voedselbos de Haling: https://youtu.be/uMxBloqP9kg
Vrienden voedselbos

Vrienden van Voedselbos de Haling
Met de crowd funding actie in het begin van 2021 hebben veel donateurs al een belangrijke bijdrage geleverd aan de tot stand koming van ons voedselbos. Met deze bijdragen hebben wij bomen, struiken, zaaizaad en plantgoed gekocht. Er is echter meer nodig. Voor verdere uitbouw en onderhoud is materiaal, gereedschap en brandstof nodig. Ook willen we graag een opbergruimte bouwen.

Je kunt daaraan bijdragen door je aan te sluiten bij de ‘Vrienden van Voedselbos de Haling’. Vriend ben je al voor € 25,00 per jaar! Een hoger bedrag mag natuurlijk ook. Daarnaast wordt in het zomerseizoen een buitenactiviteit in het voedselbos georganiseerd. In het winterseizoen krijg je een uitnodiging voor een lezing over een relevant, actueel onderwerp. Naast particulieren nodigen we ook bedrijven en organisaties uit ons te ondersteunen. Dit is mogelijk vanaf € 75,00 per jaar.
Diverse bedrijven uit de regio hebben al geholpen met sponsoring. Ze stelden o.a. zaden en plantgoed ter beschikking zodat er in het eerste jaar al volop geoogst kon worden uit het voedselbos.
Uiteraard staan wij open voor meer sponsoren.
Je kunt je aanmelden als vriend of sponsor bij: annadewaal7@gmail.com

Subsidie 2022
In 2022 heeft de werkgroep voedselbos De Haling een prachtige subsidie ontvangen van het Betrekken bij Groen Fonds. Hiervoor is gereedschap aangeschaft waarmee al met veel plezier is gewerkt.

groen kapitaal

Werkgroep Voedselbos