De orchideeën van de Schotsman

De Schotsman is een gebied met een rijke flora en fauna. Door de verschillende samenstellingen van de grond – van drassige veengrond tot zandgrond – is er het hele jaar door een grote verscheidenheid aan wilde planten te zien. Zo groeit er op de zanderige plaatsen bijvoorbeeld muurpeper (als je hieraan proeft, vergeet je het nooit meer), het duizendguldenkruid (hoe komt dit eigenlijk aan zijn naam?), maar ook de kleine ratelaar. In het voorjaar zingt de nachtegaal het hoogste lied in het natuurlijke en weelderige struikgewas zoals liguster, duindoorn en vlier.

Er komen in het hele gebied verschillende soorten orchideeën voor, een bijzondere plantenfamilie die er vreemde gewoonten op nahoudt. Vooral in de maanden juni en juli zijn ze volop aanwezig. Wat later bloeit ook de parnassia; een beschermd plantje dat vaak samen met orchideeën groeit. Op de nattere plaatsen zijn flinke kussens van spagnum-mos te bewonderen en zelfs zonnedauw, een vleesetend plantje, groeit er naast de echte koekoeksbloem.

Wilt u de orchideeën en de bijzondere planten van de Schotsman ook eens bekijken, ga dan mee met een excursie o.l.v. een IVN-natuurgids op woensdag 14 juni of 12 juli; beide om 14.00 uur.

Parkeerplaats surfschool (bij de laatste overgang naar het strand) aan de Veerse dam. (Let op: betaald parkeren)

Waar
P Schotsman
Bekijk op Google Maps
  • Kosten: Volwassenen € 3,00; kinderen tot 12 jaar € 1,50; leden van IVN en kinderen tot 6 jaar gratis. Graag ter plekke gepast contant betalen aan de gids.
  • Aanmelden verplicht: Nee

Ontdek meer over

Deel deze pagina