Voornes duin – Moerasbos Quackjeswater

2.3 KM
Rockanje
(0)

Het Quackjeswater is een moerasgebied. Het is sinds 1927 eigendom van Natuurmonumenten. Het is een overblijfsel van de uitmonding van de delta van de vroegere kreek  “de Goote”. Deze grote kreek verbond het Haringvliet met de Brielsche Maas.Het gebied is ontstaan in de 17e eeuw of misschien zelfs eerder. Door gebrek aan goede kaarten kunnen we daar niets met zekerheid over zeggen.

De grondlagen van het gebied bestaan uit afwisselend veen en klei. De lagen zijn niet waterdoorlatend. Het Quackjeswater ontleent zijn bestaansrecht dus aan regenval en verdamping. Ook van de zuidelijk ondergestoven duindijk sijpelt regenwater het gebied in. In de loop der tijd ontstond rond dit duinmeer een moerasgebied bestaande uit een nat elzenbroekbos (broek betekent drassig) met zwarte elzen en wilgen en een hoger gelegen eiken-berkenbos.

Je mag het bijna een oerbos noemen, want geen enkele boom in dit gebied is door de mens geplant. Hun zaden zijn aangewaaid of vogels hebben de eikels laten vallen. Bijna alle andere bossen in Nederland zijn door mensen aangeplant. Rond het Quackjeswater broeden lepelaars en aalscholvers.

De wandeling van 2,5 km loopt rondom het Quackjeswater door het (in winter en voorjaar vaak drassige) bos.

Heb je opmerkingen over deze route? Stuur een mail naar ivn.voorneputtenrozenburg@gmail.com

 

Locatie

Parkeerplaats Quackjeswater, Duindijk 7, 3235 KA Rockanje
Download de app voor deze route

Download onze app

Ontdek meer over

Deel deze pagina