
Vrijheidsbos
Locatie
Fietsend of wandelend langs de Brielse Maas van Brielle naar Zwartewaal ligt langs de oevers het Vrijheidsbos. Het bos is met de auto goed bereikbaar. Bij de ingang van het bos, aan het einde van de Spanjaardsweg, ligt een parkeerterrein.
Zie kaart
Beheerder
Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Vrijheid vraagt aandacht en onderhoud. Het onderhoud en beleid wordt door een enthousiaste groep vrijwilligers gedaan, behalve de grote maaibeurten die Staatsbosbeheer voor haar rekening neemt. Stichting Vrijheidsbos Brielle werkt nauw samen met Staatsbosbeheer Brielse Maas, Landschap Beheer Zuid-Holland en de Gemeente Brielle.
Historie
Na een oproep van het Nationaal Comité 4 & 5 mei nam Egbert Rietveld, predikant te Brielle, in het jaar 2000 een initiatief om te komen tot een plek van bezinning, een bos langs de Brielse Maas. De eerste jaren planten bekende personen een boom, o.a. rabbijn Avraham Soetendorp en de in Brielle geboren schrijver Toon Tellegen. Op 5 mei 2020 is de Prinses Amaliaboom gepoot waarmee wederom een stukje verbinding Brielle-Koningshuis plaats vindt.
Bijzondere kenmerken
Het Vrijheidsbos Brielle omvat circa 530 bomen die geplant zijn om iets te herdenken of iets te gedenken. Iedere boom in het Vrijheidsbos kent een eigen verhaal. Om deze verhalen breder toegankelijk te maken heeft het bestuur een website laten ontwikkelen.
Lopend door het bos, of thuis achter de laptop, kan je de geschiedenis achter de boom via hun eigenaren bekijken. Namen en jaartallen op bordjes bij geplante bomen bieden ook evenveel plekjes voor eigen gedachten en herinneringen. Honderden mensen, jong en oud hebben met eigen motieven om te planten het Vrijheidsbos gemaakt tot wat het nu is; een monument in het landschap. De opbrengst van de verkochte bomen werd overgemaakt naar het restauratiefonds van de stichting Brielse Synagoge. Tussen de bomen zijn panelen van messing geplaatst, waarop gedichten zijn aangebracht die betrekking hebben op vrijheid of het gebrek daaraan. Vlakbij bij de poel staat een prieel waar je bij regen kunt schuilen of waar je gedachtig de oorsprong van het bos een moment kan bezinnen.
Flora
Het Vrijheidsbos is niet alleen een herinneringsbos maar ook een 3 hectare uniek speelbos geworden. Kinderen kunnen er ravotten en de prachtige natuur in het bos gedurende het hele jaar zien veranderen. Bij de ingang staat aan de rechterzijde een inlichtingenbord met informatie over het ontstaan van dit unieke bos. De langs de rand van het bos geplante bramenstruiken zijn in de oogsttijd geliefde plekken. Dit geldt ook voor de rozenbottels aan het begin van het bos. Als je het pad vervolgt, kom je langs de eerst geplante boom van ‘kapper’ de Man. Dit is een van de weinige vruchtbomen. Bij de boom is een indrukwekkend gedicht geplaatst waarin beschreven waarom het een appelboom is geworden. De afgezaagde boomstronken verspreid in het bos aanwezig zijn een uitstekende voedingsbron voor zwammen, schimmels en mossen. Zomers zijn de ingezaaide bloemperken een prachtige plek voor vlinders en insecten aangetrokken door de vele bloemen. Ook is er spontane groei van diverse wilde bloemen zoals de Zwanenbloem, een moerasplant, in de sloot naast het bruggetje.
Fauna
Wanneer je het bos inloopt, bevindt zich aan de linkerkant een grote poel waar het in en rond het water bruist aan een verscheidenheid van dieren en planten. Verschillende waterdiertjes, juffers en libellen maar ook riet en de lisdodden tieren er weelderig. Even verderop richting de brug naar het fiets/ wandelpad staat een insectenhotel wat een onderdak bied aan verschillende insecten.
Het is een heel geschikte nestplaats en een overwinteringsplek voor deze kleine gasten. Egels en muizen hebben aan de bosrand een optimaal leefgebied gevonden. Ook de haas voelt zich er thuis. Vogels die als vaste bezoekers beschouwd kunnen worden zijn o.a. de boerenzwaluw, blauwe reiger, ekster, grote bonte specht en de fazant.
Overige bijzonderheden
Een Blotevoetenpad zorgt voor een verrassende natuurbeleving. In het Vrijheidsbos liggen twee korte paden om te voelen, te ruiken, te horen en te zien. Deze waardevolle belevenis, prikkelt de zintuigen en zorgt voor ontspanning en plezier.
Nov. 2020, Nel Kuipers