Kaapduin* Landschap

Kaapduin

Locatie

Kaapduin, ongeveer 16 ha groot, is een duingebied dat begrensd wordt door de Strandweg, Zeeweg, Duinoordseweg en de Duinlaan in Oostvoorne.
Zie kaart

Beheerder

Sinds 1982 wordt het onderhouden door het Zuid-Hollands Landschap en sinds eind 2016 is het ook onder hun beheer.

Historie

Van 1924 tot 1957 diende dit stuk duin als waterwingebied voor Brielle e.o.
Daarna is het terrein jaren aan zijn lot overgelaten; er werd geen onderhoud gepleegd en er was weinig tot geen toezicht. Rond 1982 werden er wandelpaden aangelegd en de restanten van de waterwinning opgeruimd of met zand bedekt.

Ook kreeg het toen de naam Kaapduin, dat zou verwijzen naar een baken dat hier ergens gestaan moet hebben volgens oude kaarten.

Kaapduin waterwinning

restanten waterwinning

Bijzondere kenmerken

Het gebied heeft flinke hoogteverschillen en is gedeeltelijk duinbos met hier en daar open zandstukken en in het westelijk deel wordt een groot gedeelte open gehouden, grijs duin.
Kaapduin is droger dan de aangrenzende Duinen van Voorne

.Kaapduin grijze duinen grijs duin

Flora

Het bos bestaat voornamelijk uit Abeel, Berk, Populier en Zomereik en wordt onderhouden als duinbos.  Dat betekent dat soorten die hier niet horen worden weggehaald.
Op het open gedeelte vind je o.a. Buntgras, Fakkelgras en Vleugeltjesbloem. Tussen de kruipwilg kan je het Rond wintergroen vinden en soms ook de Duinwespenorchis.

Fauna

Het gebied wordt bewoond door o.a. reeën, hazen, dwergvleermuis en de bosmuis en ook de eekhoorn wordt regelmatig gezien.
De zandhagedis heeft zich hier al jaren geleden gevestigd op de zonnige hellingen.

In het bos zie en hoor je vaak de grote bonte specht, boomkruiper en de boomklever naast de andere zangvogels, zoals merel, mezen en vinken.

De buizerd vliegt regelmatig boven het gebied en ’s nachts laat de bosuil zich vaak horen.

Kaapduin bosgebied

Overige bijzonderheden

Het Kaapduin ligt tussen de Duinen van Voorne en Het landgoed Mildenburg, en verbindt de gebieden met elkaar. Er loopt ook een gedeelte van de populaire mountainbike route rond het Oostvoornsemeer door het gebied.
Hier op de foto zijn bunkerrestanten te zien, op de hoek van de Strandweg en Duinlaan.

Kaapduin bunkerrestanten

Nov. 2020 Simone Jongepier

 

Ontdek meer over

Deel deze pagina