Grauwe abeel

Populus x canescens

 

Bomen met “ogen”…… je ziet ze wel eens. Ze hebben een eng aanzien. Vooral in de avonduren, zo tegen de schemering, als je dan zo’n rij bomen passeert en al die ogen op je gericht zijn, dan voel je je aan alle kanten bekeken en wil je vaart maken om die enge blikken te ontwijken. Als je echter goed kijkt, zie je gewoon een rij populieren. Deze populier heet de Grauwe abeel.

De Grauwe abeel is een natuurlijke kruising tussen een Witte abeel en een Ratelpopulier. De Grauwe abeel is een snelgroeiende populier met een bijzonder karakteristieke kroon met grillig gevormde takken en de boom heeft een mooie rechte stam. Hij kan wel 20 tot 25 meter hoog worden. De stam van de Grauwe abeel is glad en witgrijs van kleur met zwarte strepen en groeven. Op de oudere exemplaren van deze soort vormen de groeven de patronen van ogen die kenmerkend zijn voor de Grauwe abeel. Ze ontstaan door de littekens van snoeiwonden en afgevallen takken. Merkwaardig is dat ze allemaal precies de vorm van ogen hebben. Een prachtige speling van de natuur.

abeel

De Grauwe abeel is tweehuizig, dat wil zeggen een boom heeft of alleen de mannelijke meeldraadkatjes (roodachtig) of alleen de vrouwelijke stamperkatjes (geelgroen).

De bladeren zijn aan de bovenzijde glimmend groen en de onderzijde is grijswit. Canescens, van de Latijnse naam Populus x canescens, betekent grijsharig. Populus is afgeleid van het Griekse woord paipolos wat “trillen” betekent. Dit duidt op de trillende bladeren in de wind die ook nog die glinstering geven van de glanzende bladeren van de boom.

abeelDe boom is wel gevoelig voor aandoeningen. Zo kan deze getroffen worden door bladvlekziekte, populierenroest en schorsbrand.

De Grauwe abeel is geschikt als landsschappelijke beplanting of in parken. De boom is veel in het buitengebied aangeplant als rijbeplanting langs wegen en brede straten. Ook komt de boom in de binnenduinen voor. De boom heeft een krachtige, oppervlakkige en verspreide wortelgroei. Daarom mogen ze niet te dicht bij huizen, wegen en leidingen geplant worden. De wortels kunnen door zachte muren en gaatjes in muren groeien en zo boel ontwrichten. Ook wegen en leidingen kunnen opgedrukt worden door de wortels.

abeel

Bronnen:Wikipedia,www.groen-natuurlijk.nl, bomenbieb en de soortenbank.

Jolanda Groenenberg