Vleermuizen

Wist u dat de laatvlieger een geluid produceert  dat klinkt als dat van een tapdanser? De laatvlieger is een vleermuis. Met een bat-detector kunnen de roepen van een vleermuis hoorbaar gemaakt worden. De bat-detector zet de onhoorbaar hoge frequentie van de piepjes om in voor de mens hoorbare geluiden. Iedere vleermuissoort produceert op een bat-detector een eigen karakteristiek geluid.

► Excursies in de schemering

We nemen de bat-detector uiteraard mee tijdens publieksexcursies in bijvoorbeeld Nyenrode of het park bij Reigerskamp in Maarssenbroek. Die excursies starten tijdens de schemering in de periode dat de vleermuizen actief zijn. Want vleermuizen gaan ongeveer vijf maanden in winterslaap. In de forten rondom Utrecht voeren we dan tellingen uit, maar we tellen ook vleermuizen in de bomen rondom het kasteel Haarzuilens. We plaatsen en zorgen ook voor de vleermuiskasten in Vechtenstein en Reigerskamp en doen mee aan de nationale Nacht van de Vleermuis in het laatste weekend van augustus.

Het motto van onze werkgroep is: we weten veel, maar nooit genoeg en we vinden het een feest om iemand die geïnteresseerd is, mee te nemen in de wereld van de vleermuizen. 

► Mee doen?

De Vleermuiswerkgroep is op zoek naar nieuwe leden. Heeft u interesse in vleermuizen of zou u een keer mee willen doen met één van onze activiteiten, neem dan contact op met Hettie Luijten (06-13061988).