Overig

Update Natuurcursus – Lage Vuursche, Park en tuinvogels, Iepenzigzagbladwesp

Vecht en Plassengebied 15 december 2023

(op de foto de Grote Wolbij)

Het tweede deel van de Najaars Natuurcursus leverde weer verassende inzichten en kennis op. Als je denkt dat paddenstoelen nogal bijzondere (rare?) namen kunnen hebben, weet dan dat bij insecten de insectennamen ook behoorlijk bijzonder kunnen zijn. Wat dacht je van: Weidebeekjuffer, Boogjesmineermot, Lantaarntje, Zwarte beer (?). Meer hierover bij het onderwerp Insecten.

Lage Vuursche
In het gebied Lage Vuursche kregen we uitleg van Marijke van Noort van KNNV, Rigo Faase, gids van Lage Vuursche en Peter van Wieringen, één van onze eigen IVN gidsen. Piet van Dijk van IVN Eemland was wel bij de lezing aanwezig maar niet bij de excursie. Leuk was dat Lage Vuursche een heel ander en afwisselend gebied is vergeleken met het veenlandschap van Vecht en Plassen. Op de foto’s is dat goed te zien.

Bij dit onderwerp werkten we samen met IVN Eemland en KNNV Zeist Heuvelrug Kromme Rijn en dat is prima bevallen. Bij de volgende natuurcursussen gaan we proberen vaker met collega natuurorganisaties samen te werken om daarmee weer wat nieuwe onderwerpen in beeld te krijgen en ook een nieuw gebied te verkennen.

Park- en Stadsvogels
Het volgende onderwerp was Park- en stadsvogels met als gids Gerhard Overdijkink.

Bij de lezing kwamen 20 vogels voorbij (bij wijze van spreken), met de belangrijkste kenmerken en de Latijnse namen. Waaronder de Fringilla coelebs en dat is uiteraard de Vink (wie weet dat nou niet). Nieuw was dat bij elke vogel de verspreiding in de zomer én in de winter op een kaart werd getoond, wat af en toe verassende inzichten opleverde, zoals de grote verschillen tussen de verspreiding in de de zomer en de winter en de verschillen in de verspreiding tussen de vogels onderling.

Ook de vogelgeluiden kwamen aan de orde en dat was best handig bij de excursie in Goudestein. Helaas was het erg regenachtig maar toch hebben we aardig wat vogels weten te spotten vooral op basis van het geluid. Waarschijnlijk gaan we in het voorjaar een vergelijkbare excursie doen want met de opgedane kennis willen we natuurlijk aan de slag gaan.

Insecten
Als laatste onderwerp hadden we Insecten met Sylvia Verschueren als onze eigen IVN gids. De lezing was uitermate geslaagd want Sylvia bracht haar Insecten – verwondering dichtbij huis heel mooi en verhalend over.  Sylvia ondersteunde haar verhaal met schitterende, zelf gemaakt foto’s, heel bijzonder. En even om te onthouden, insecten hebben 6 poten. Meer dan 6 poten dan geen insect!  Het is maar dat je het weet.

 

Vleesvlieg

 

Iepenzigzagbladwesp

De (koude) excursie was in het recreatiegebied Bosrijk in Kockengen. Voor ons weer en nieuw gebiedje, zeer de moeite waard. Aan de hand van eikenblaadjes kon Sylvia precies vertellen welke insecten hier aan het werk waren geweest. En ook gallen (veroorzaakt door insecten) konden we bekijken. En dan gaat er toch weer een (insecten) wereld open.

En hiermee was de najaarscursus weer voorbij. Alle deelnemers heel erg bedankt voor de deelnamen en interesse!
Het organisatieteam is al weer bezig met het voorjaarsprogramma en hopelijk gaat het lukken om weer een afwisselende en interessant programma samen te stellen.

Team in wintertenue

Namens het Natuurcursus team
Ton Lindemann, Kees Goossen, Alieke van Dijken, Jan-Willem van der Reek (v.l.n.r)

 

Ontdek meer over

Deel deze pagina