Duinpark excursies

Al jaren geeft IVN-Texel tijdens het hoogseizoen rondleidingen in het Duinpark van Ecomare. Het is gratis voor alle bezoekers van Ecomare.
Wij vertellen onderweg allerlei leuke weetjes over de planten, dieren en het landschap. Ons doel: mensen dichterbij de natuur te brengen.

Het is soms best wel spannend door de duinen te lopen. Je kunt (mieren)leeuwen, biggen(kruid), paarden(bloem) en muizen(oor) tegenkomen onderweg!
Afhankelijk van de groep en tijd van het jaar wordt één van drie routes gelopen.

  • In juni is de route door de buitenduinen heel aantrekkelijk dankzij de uitbundige bloei van bloemen zoals de duinroos, die zijn heerlijke geur
  • door de lucht verspreidt. Met een beetje geluk horen wij de nachtegaal zingen.
  • In het Duinpark broeden heel veel zangvogels. In sommige jaren zelfs de blauwe kiekendief. Deze route loopt ook door een kleine meeuwenkolonie waar wij de vertederende bolletjes veren spotten op de duintoppen.
  • Het is wel eens oppassen met de krijsende ouders die ons soms bijna aanvallen. Het pad was er al eerder dan de kolonie, dus de vogels konden wel weten dat er mensen doorheen zouden gaan lopen. Toch groeit deze kolonie bijna elk jaar nog.
  • Als de meeuwen bijna uitgevlogen zijn en de duinrozen uitgebloeid, is de route door de heide erg aantrekkelijk geworden. De grote paarsgekleurde vlaktes van de bloeiende hei maken grote indruk op de deelnemers. Ook komen wij de bijzondere zonnedauw en blauwe gentiaan tegen.


Aan het einde van de wandeling zeggen de deelnemers vaak dat ze veel meer gezien hebben dan wanneer ze er alleen doorheen hadden gelopen.
Terwijl wij zelf meestal denken, ik had zoveel meer kunnen vertellen!
Maar het is niet onze bedoeling om alleen kennis over te brengen. Lopen en ervaren, ruiken, luisteren en genieten, dat is zeker net zo belangrijk.
En vooral meer begrip hebben voor het behoud van onze prachtige natuur!

Contactpersoon voor deze werkgroep is Pam Lindeboom:   han-pam@planet.nl
 

Jaarverslag Duinpark excursies 2019