Duinpark excursies

Al jaren geeft IVN-Texel tijdens het hoogseizoen rondleidingen in het Duinpark van Ecomare. Het is gratis voor alle bezoekers van Ecomare.
Wij vertellen onderweg allerlei leuke weetjes over de planten, dieren en het landschap. Ons doel: mensen dichterbij de natuur te brengen.

Het is soms best wel spannend door de duinen te lopen. Je kunt (mieren)leeuwen, biggen(kruid), paarden(bloem) en muizen(oor) tegenkomen onderweg!
Afhankelijk van de groep en tijd van het jaar wordt één van drie routes gelopen.
* In juni is de route door de buitenduinen heel aantrekkelijk dankzij de uitbundige bloei van bloemen zoals de duinroos, die zijn heerlijke geur
door de lucht verspreidt. Met een beetje geluk horen wij de nachtegaal zingen.
* In het Duinpark broeden heel veel zangvogels. In sommige jaren zelfs de blauwe kiekendief. Deze route loopt ook door een kleine meeuwenkolonie waar wij de vertederende bolletjes veren spotten op de duintoppen.
Het is wel eens oppassen met de krijsende ouders die ons soms bijna aanvallen. Het pad was er al eerder dan de kolonie, dus de vogels konden wel weten dat er mensen doorheen zouden gaan lopen. Toch groeit deze kolonie bijna elk jaar nog.
* Als de meeuwen bijna uitgevlogen zijn en de duinrozen uitgebloeid, is de route door de heide erg aantrekkelijk geworden. De grote paarsgekleurde vlaktes van de bloeiende hei maken grote indruk op de deelnemers. Ook komen wij de bijzondere zonnedauw en blauwe gentiaan tegen.

Aan het einde van de wandeling zeggen de deelnemers vaak dat ze veel meer gezien hebben dan wanneer ze er alleen doorheen hadden gelopen.
Terwijl wij zelf meestal denken, ik had zoveel meer kunnen vertellen!
Maar het is niet onze bedoeling om alleen kennis over te brengen. Lopen en ervaren, ruiken, luisteren en genieten, dat is zeker net zo belangrijk.
En vooral meer begrip hebben voor het behoud van onze prachtige natuur!

Contactpersoon voor deze werkgroep is Pam Lindeboom:   han-pam@planet.nl
 

Jaarverslag Duinparkexcursies 2018

Ons seizoen voor het geven van Duinpark excursies voor bezoekers van Ecomare is voor de meeste gidsen vanaf mei tot eind augustus. De excursie is gratis voor de bezoekers. Wij waren met 6 excursieleiders: Els van Ierland, Nieteke Roeper, Mies de Wilde, Annemieke van Atteveldt, Jan de Leeuw en Joke van der Sluis. Pam kon dit jaar niet lopen i.v.m. nieuwe werkzaamheden bij Ecomare

Het aantal excursies per gids die uiteindelijk doorgingen varieerde van 3 tot 15. 8 excursies gingen niet door wegens geen animo, slecht weer of gids afgezegd.
De meeste gidsen kiezen ervoor om niet in de krant te staan. De excursies van Jan de Leeuw waren de enige. Helaas stonden de excursies soms foutief of helemaal niet vermeld in de agenda van de krant.
Het animo voor de excursies is onvoorspelbaar. Ondanks dat er 1 excursie minder doorging dan vorig jaar, waren ze gemiddeld beter bezocht. Alleen frustrerend wanneer je komt en er niemand is. Er wordt nog gezocht naar manieren om dit te voorkomen.
De meeste gidsen lopen alleen de korte route. Het is hier mogelijk om evengoed 1,5 uur over te doen, maar ook korter wanneer de deelnemers uit veel kinderen bestaan.
Een deel van de gidsen maakt gebruik van de gelegenheid om in de plaggenhut te kijken. De hut staat vaak open in de zomer. Het restaurant personeel regelt dat.
“Het is wel jammer dat wij niet meer de oude ‘gele route’ mogen lopen. Die was veel diverser.” Maar dat pad is verdwenen omdat elders een andere pad is gemaakt. “De kinderactiviteit, ‘boodschappen doen’, is nog steeds heel leuk om te laten doen als er kinderen bij zijn”. “Helaas wordt de route niet optimaal onderhouden.” De olifantenpaadjes zijn wel afgesloten maar sommige dingen langs de route worden overwoekerd door vegetatie, niet goed uitgelegd of niet gerepareerd.
“Wel leuk zijn de stormmeeuwen die naast de serre broeden. Voor veel bezoekers een hoogtepunt!”

2017: 30 excursies 196 deelnemers 6,5 deelnemers per keer
2016: 36 excursies 279 deelnemers 7,7 deelnemers per keer
2015: 52 excursies 473 deelnemers 9,1 deelnemers per keer
2014: 46 excursies 361 deelnemers 7,8 deelnemers per keer
2013: 36 excursies 351 deelnemers 9,7 deelnemers per keer
2012: 31 excursies 286 deelnemers 9,2 per keer
2011: 36 excursies 277 deelnemers 7,69 per keer
2010: 34 excursies 234 deelnemers 6,88 per keer
2009: 32 excursies 244 deelnemers 7,6 per keer
2008: 36 excursies 333 deelnemers > 9 per keer

Nieuwe gidsen gezocht !!!

Nieuwe gidsen zijn altijd welkom! Het is een leuke manier om in een vertrouwd gebied excursies te geven. Hoe meer gidsen hoe vaker deze excursies aangeboden kunnen worden.
Dus heb je belangstelling?
Neem contact op met Pam Lindeboom (0222-313582 / han-pam@planet.nl).