Egelopvangcentrum

Zaterdag 15 september vertrokken we in groepjes naar het egelopvangcentrum. Onderweg mochten de kinderen een puzzel over dit *onderwerp invullen. Op de Lavadijk stond Conny Scheeres ons al op te wachten in haar egelvriendelijke tuin. De loslopende egels bij de opvang, kunnen de tuin niet verlaten en slachtoffer worden van het verkeer. Conny heeft ons heel wat informatie gegeven over de egels en wat zij zoal doen in de opvang.
*De egelopvang helpt zieke en gewonde egels en egelbaby’s. Er is ruimte voor een kleine 40 egels, allemaal in aparte kooien. Een groot gevaar voor de egels is het verkeer. Babyegels kunnen zo hun moeder kwijtraken. Ook kunnen de egels verstrikt raken in netten of zich verwonden aan prikkeldraad. Een egel kan ziek zijn omdat hij gif gegeten heeft of mijt heeft. In sommige gevallen moet men er mee naar de dierenarts. Als een egel goed is hersteld, gaat hij naar een tuin die is afgezet met fijn gaas of een schutting, waar de egel zelf niet uit kan komen. Hier kan hij weer zelf op zoek naar voedsel. De eigenaar van de tuin houdt de egel in de gaten of de egel zichzelf kan redden.
Iedere dag worden de kooien schoongemaakt. Ook het wegen van de egels is *een dagelijkse bezigheid evenals natuurlijk het eten en drinken geven. Sommige egels hebben ook medicijnen nodig, dit mag ook niet vergeten worden. De egels krijgen kattenvoer te eten. Babyegels hebben lactosevrije melk nodig. Om de wat oudere egeltjes over te wennen op kattenvoer worden de kattenbrokken eerst geweld.
De dierenarts en de lactosevrije melk zijn erg duur voor het opvangcentrum. Daarom zamelen ze kleding en frituurvet in waarvoor ze een vergoeding krijgen. Ook zijn ze erg blij met donateurs, sponsoren en giften.
Wat hadden de kinderen weer veel geleerd, maar tot slot kwam misschien voor hen nog wel het leukste, iedereen mocht een egel aaien. Wat was het een bijzonder ervaring om de eerste keer de stekels van een egel te voelen.
Na deze onvergetelijke middag gingen we weer terug naar ons thuishonk waar de kinderen door hun ouders opgehaald werden.

*